Αγριεύει η κόντρα στη Viva Wallet: Αγωγή Καρώνη στην JP Morgan - Πως απαντά η αμερικανική τράπεζα

Αγριεύει η κόντρα στη Viva Wallet: Αγωγή Καρώνη στην JP Morgan - Πως απαντά η αμερικανική τράπεζα

Στελέχη της JP Morgan πιστεύουν ότι ο κ. Καρώνης αρνείται να δεχθεί ότι η αποτίμηση των fintech έχει κάνει βουτιά τα τελευταία δύο χρόνια

Αγωγή εναντίον της JP Morgan άσκησε ο Χάρης Καρώνης, κατηγορώντας την τράπεζα ότι προσπαθεί να καταστείλει την ανάπτυξη της Viva Wallet, προκειμένου να την εξαγοράσει πλήρως σε προνομιακή τιμή.

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times, ο Χάρης Καρώνης υποστηρίζει στην αγωγή του ότι η JP Morgan προσπαθεί να ρίξει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του, αποτρέποντας την εισαγωγή της στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Επίσης, ο κ. Καρώνης υποστηρίζει πως η αμερικανική τράπεζα εμποδίζει την Viva, επιτρέποντας στην υπηρεσία πληρωμών της ίδιας της JP Morgan να ανταγωνίζεται τη Viva σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές. Υπενθυμίζεται πως η JP Morgan εξαγόρασε μερίδιο 48,5% στη Viva έναντι 800 εκατ. ευρώ το 2021, στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασής της στην Ευρώπη.

Βάσει των όρων της επένδυσης της JP Morgan στην Viva, η τράπεζα μπορεί να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της fintech, εφόσον η αξία της βρίσκεται κάτω από τα 5 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025.

Σύμφωνα πάντοτε με τους Financial Times, η JP Morgan αντικρούει τις κατηγορίες του κ. Καρώνη με αγωγή στην οποία υποστηρίζει ότι οι κινήσεις του γίνονται για να «περιορίσουν ή να παρακάμψουν τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματά μας ως επενδυτή». Σημειώνεται ότι και οι δύο αγωγές υποβλήθηκαν σε αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου χθες, Τετάρτη.

Στην αγωγή, η εταιρεία συμμετοχών του κ. Καρώνη, η WRL, αμφισβητεί τους όρους της επιλογής επένδυσης της JP Morgan στη Viva, καθώς «δημιουργεί διεστραμμένα κίνητρα» για την τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να την αγοράσει σε προνομιακή τιμή του χρόνου.

Από την πλευρά τους, στελέχη της JP Morgan πιστεύουν ότι ο κ. Καρώνης αρνείται να δεχθεί ότι η αποτίμηση των fintech έχει κάνει βουτιά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπογραφή της επένδυσης το 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον κ. Καρώνη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έκτοτε, οι σχέσεις των δύο εταιρειών έχουν διαβρωθεί.

Η πλευρά Καρώνη αγνόησε αίτημα της JPMorgan για διορισμό δικών της εκπροσώπων στο ΔΣ της Viva Wallet στη θέση δύο που παραιτήθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Ειδικότερα, την αρχή είχε κάνει με γραπτή της επιστολή στις 24 Οκτωβρίου η Jessica Marlborough για να ακολουθήσει έναν μήνα αργότερα η παραίτηση του James Crotty. Αντίθετα, στο διοικητικό συμβούλιο της Viva Wallet τοποθετήθηκαν, ως μη εκτελεστικά μέλη, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Δημήτρης Κοντούλης (ως μη εκτελεστικό μέλος) και ο Δημήτρης Αφεντούλης (ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), ο οποίος θυμίζουμε ότι είναι επικεφαλής του Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση.

Εκτός αυτού, οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν διαφωνήσει και για τον τρόπο αποτίμησης της Viva, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times. Η JP Morgan προσέλαβε την εταιρεία Houlihan Lokey, η οποία αποτίμησε την fintech στο 1 δισ. ευρώ. Απεναντίας, η ΕΥ, την οποία διόρισε η Viva, την αποτίμησε στα 3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ