Τα γεράκια της ΕΚΤ απορρίπτουν τα στοιχήματα πρόωρης μείωσης επιτοκίων

 Τα γεράκια της ΕΚΤ απορρίπτουν τα στοιχήματα πρόωρης μείωσης επιτοκίων

Οι επενδυτές τώρα τιμολογούν 100 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων για το επόμενο έτος με την πρώτη να έρχεται πιθανώς τον Απρίλιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων πολύ νωρίς, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και το χτύπημα στην ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι σχετικά ευνοϊκό, υποστήριξαν βασικοί συντηρητικοί την Παρασκευή, καθώς οι αγορές συνέχισαν να αυξάνουν τα στοιχήμτα για τα επιτόκια.

Οι επενδυτές τώρα τιμολογούν 100 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων για το επόμενο έτος με την πρώτη να έρχεται πιθανώς τον Απρίλιο, μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η πρώτη μείωση προβλεπόταν μόνο τον Ιούλιο.

«Δεν θα ήταν συνετό να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel σε ομιλία του. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την πολιτική μέχρι να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών σε μόνιμη βάση».

Ο Αυστριακός Robert Holzmann ήταν ακόμη πιο σαφής, υποστηρίζοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν πολύ νωρίς για μείωση επιτοκίων.

"Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε (με τις αγορές): μην πιστεύετε ότι αυτό είναι το τέλος της ιστορίας (για το αν έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις των επιτοκίων)", είπε ο Χόλτσμαν στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση.

Ερωτηθείς αν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, είπε: «Θα ήταν λίγο νωρίς».

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Οκτώβριο, σπάζοντας ένα σερί σε δέκα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα της αγοράς ότι το σερί ρεκόρ της σύσφιξης έχει πλέον τελειώσει και η επόμενη κίνηση είναι μια μείωση.

Οι χαμηλές αναγνώσεις για την οικονομική ανάπτυξη τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσαν μόνο αυτές τις καλύτερες τιμές, καθώς το μπλοκ είναι τώρα όλο και πιο πιθανό να βρίσκεται σε μια ήπια και πιθανώς σύντομη ύφεση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Pierre Wunsch, υποστήριξε ότι ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίστηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος σφάλματος να μην είναι αρκετά επίμονος.

«Είχαμε πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας για λίγο, οπότε οι κίνδυνοι γίνονται κάπως ασύμμετροι όσον αφορά το λάθος πολιτικής», είπε ο Wunsch σε συνέδριο. «Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό που θέλουμε... να βολευτούμε ότι πάμε στο 2% πριν αρχίσουμε να κόβουμε».

Ο Wunsch είπε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει τότε να μειώσει τα επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι "μεγάλο ζήτημα" επειδή η τράπεζα μπορεί να διορθώσει γρήγορα την πορεία της και το κοινωνικό κόστος δεν είναι υπερβολικό, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και η απασχόληση είναι υψηλή.

Αντί να χαλαρώσει η πολιτική, η ΕΚΤ θα πρέπει να σφίξει περαιτέρω, υποστήριξε ο Wunsch, τερματίζοντας πρόωρα τις αγορές ομολόγων της στο Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς Πανδημίας ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επανεπενδύσεις στο πρόγραμμα πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2024, αλλά ο Wunsch είπε ότι παρακαλεί τους συναδέλφους να επανεξετάσουν αυτήν την ημερομηνία, επειδή οι αγορές ομολόγων που συνεχίστηκαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν περιττές.

Απαντώντας στους επικριτές ότι η ΕΚΤ έχει ήδη σφίξει υπερβολικά, ο Νάγκελ είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό.

«Η μείωση της συνολικής ζήτησης δεν σημαίνει απαραίτητα πρόκληση ύφεσης», είπε ο Nagel. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια σκληρή προσγείωση της οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ