Πώς "διάβασαν" οι αναλυτές της JP Morgan τα αποτελέσματα Alpha Bank και Πειραιώς

Πώς "διάβασαν" οι αναλυτές της JP Morgan τα αποτελέσματα Alpha Bank και Πειραιώς

Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις

H JP Morgan εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank ανακοίνωσαν αποτελέσματα γ’ τριμήνου και εννεαμήνου που ξεπέρασαν σημαντικά τις προβλέψεις της αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η JPM θέτει σύσταση οverweight για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα €4,65 ανά μετοχή, ενώ για την Alpha Bank, η τιμή στόχος τίθεται στα 2,20 ευρώ και η σύσταση είναι επίσης overweight.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, τα κανονικοποιημένα κέρδη γ΄ τριμήνου ήταν ύψους 279 εκατ. ευρώ, +17% τριμηνιαίως, υποστηριζόμενα από τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, την περαιτέρω αποτελεσματικότητα του κόστους και την ανθεκτική πιστωτική ποιότητα. Το αποτέλεσμα είναι 15% πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών και 17% πάνω από τις δικές της εκτιμήσεις.

Για το εννεάμηνο, ο δείκτης αποδοτικότητας κεφαλαίων RοTE ήταν 15% και η διοίκηση επαναλαμβάνει την καθοδήγηση για φέτος για έναν δείκτη RοTE 14% και σημειώνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή στο εννεάμηνο είναι ήδη στο 85% των προβλέψεων της διοίκησης για το σύνολο του έτους. Οι μετοχές έχουν αυξηθεί κατά 103% φέτος (έναντι 53% για τον δείκτη των τραπεζών) και διαπραγματεύονται σε 4,7 φορές τον δείκτη P/E και 0,4 φορές σε δείκτη Ρ/TBV.

Στα αξιοσημείωτα των ανακοινώσεων, η JPM επισημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) που είναι αυξημένα κατά 9% τριμηνιαίως με το καθαρό περιθώριο επιτοκίου στις 272 μονάδες βάσης από 257 μ.β. πριν από ένα τρίμηνο, ενώ οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ το beta των καταθέσεων είναι τώρα 12% (13% το μήνα Σεπτέμβριο) έναντι 14% που αναμένεται για το 2023.

Το κόστος είναι στο χαμηλότερο τριμηνιαίο μέγεθος που έχει καταγραφεί ποτέ, ύψους 194 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 8%, λόγω της βελτιστοποίησης των πόρων στο μέτωπο της στελέχωσης και το κόστος των εργαζομένων μειωμένο κατά 7%. Το κόστος κινδύνου των 80 μ.β. είναι σύμφωνο με την καθοδήγηση και η πιστωτική επέκταση ύψους €0,2 δισ. στο γ’ τρίμηνο ανεβάζει το 9μηνο σε €0,8 δισ., χάρη στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και με μερίδιο 40% στις εκταμιεύσεις του RRF. Ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων fully loaded CET1 στο 12,9% είναι αυξημένος κατά 50 μ.β. τριμηνιαίως και 1,3% σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβανομένου ενός 10% για πληρωμή μερισμάτων.

«Για τις προοπτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές, η Πειραιώς επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων φέτος, με κέρδη ανά μετοχή άνω των €0,65 και δείκτη RοTE 14%. Κατά την περίοδο του εννεαμήνου, έχουν επιτύχει περίπου το 85% των προβλέψεων για τα κέρδη τους και ένα ROTE 15%, μέχρι στιγμής. Η αποτίμηση είναι στις 4,7 φορές τα κέρδη ανά μετοχή του 2025 (P/E) και 0,4 φορές σε όρους P/TBV και είμαστε με σύσταση overweight», συμπεραίνει η JPM.

Αναφορικά με την Alpha Bank, επισημαίνει ότι τα κέρδη της Alpha Bank ήταν 20% πάνω από τις προβλέψεις και παραμένει με σύσταση overweight και τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ. Η άποψη του αμερικανικού οίκου είναι ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη γ’ τριμήνου με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 208 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι περίπου 20% πάνω από το consensus και έρχονται με προσαρμοσμένο δείκτη απόδοσης RοTE 13,9%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει αναφέρει η εταιρεία.

Τα κέρδη για το εννεάμηνο είναι αυξημένα κατά 92% σε ετήσια βάση. «Με τα αποτελέσματα η διοίκηση τροποποιεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για φέτος, κάνοντας λόγο για δείκτη RοTE άνω του 11,5%, κυρίως λόγω των καλύτερων εσόδων (και συνεπώς χαμηλότερου δείκτη κόστους-εσόδων στο 43% περίπου). Οι μετοχές της Alpha σημειώνουν άνοδο 45% φέτος έναντι +49% για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη και διαπραγματεύονται σε 4,8 φορές τα κέρδη του 2025 και 0,4 φορές σε δείκτη P/TBV», εξηγεί η JPM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ