"Κεσάτια" για τους τραπεζίτες στο City του Λονδίνου - Μειωμένα φέτος τα μπόνους

"Κεσάτια" για τους τραπεζίτες στο City του Λονδίνου - Μειωμένα φέτος τα μπόνους

Μειωμένα είναι φέτος τα μπόνους για τους τραπεζίτες του λονδρέζικου City, λόγω της παρατεταμένης μείωσης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Τα μπόνους των junior αναλυτών, που διανύουν το πρώτο τους έτος στη δουλειά, μειώθηκαν κατά μέσο όρο στο 43,2% του βασικού μισθού τους το καλοκαίρι του 2023, από 55,3% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας προσλήψεων για τον χρηματοοικονομικό τομέα Dartmouth Partners, τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Τα νούμερα ήταν μειωμένα και για τους τραπεζίτες με μεγαλύτερη εμπειρία.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού παγκοσμίως και ο κίνδυνος ύφεσης σε πολλές οικονομίες επιδρούν αρνητικά στις συγχωνεύσεις και εξαγορές, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να μειώνονται πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι, στα 2,1 τρισ. δολάρια. Με αυτό τον ρυθμό, θα δυσκολευτούν να φτάσουν στα 3 τρισ. δολάρια για το σύνολο του 2023, παρότι αυτά τα ετήσια επίπεδα θεωρούνταν δεδομένα την τελευταία δεκαετία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πολλές επενδυτικές τράπεζες αναγκάζονται να επανεξετάσουν το εργατικό δυναμικό τους, με την Barclays να προχωρά σε έναν κύκλο απολύσεων την περασμένη εβδομάδα. Η Goldman Sachs επίσης μειώνει το εργατικό δυναμικό της.

«Ενώ οι αναταράξεις των τελευταίων 12 μηνών μπορεί να προκαλούν στους junior τραπεζίτες μια ανακούφιση που έχουν ακόμα δουλειά, υπήρξε απογοήτευση ανάμεσα σε κάποιους επαγγελματίες γιατί δεν έλαβαν υψηλότερα μπόνους, τα οποία να αντανακλούν τη σκληρή δουλειά τους κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου», αναφέρει η έκθεση της Dartmouth.

Η έρευνα της εταιρείας ανάμεσα σε 137 junior τραπεζίτες, που πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο σε μεγάλες τράπεζες όπως οι JP Morgan Chase, Citigroup και Morgan Stanley, έδειξε πως παρότι το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές αρνητικό, οι πιο χαμηλόβαθμοι εργαζόμενοι ήταν πιο προστατευμένοι σε σχέση με τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Οι βασικοί μισθοί των νεότερων τραπεζιτών αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας εν μέρει το πλήγμα από τα μειωμένα μπόνους. Έτσι, οι συνολικές απολαβές για τους αναλυτές πρώτου έτους παρέμειναν σταθερές, ενώ εκείνοι στο δεύτερο έτος τους είδαν μια μικρή αύξηση. Για τους senior τραπεζίτες, οι απολαβές εμφάνισαν μείωση 1%. Σημειώνεται ότι το 2022, οι συνολικές απολαβές των πιο υψηλόβαθμων τραπεζιτών (στο επίπεδο του vice president), είχαν μειωθεί κατά 13%.

Εν μέσω ανησυχιών για τις απολύσεις, λιγότεροι εργαζόμενοι αποφασίζουν να αλλάξουν δουλειά, με τον Alex Croft της Dartmouth να σημειώνει ότι οι προσλήψεις είναι τόσο περιορισμένες, ώστε η σημερινή περίοδος να συγκρίνεται με εκείνη του δημοψηφίσματος για το Brexit, το 2016.

ADVERTISEMENT

Με τα χαμηλά έσοδα από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές να πλήττουν τις απολαβές σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας στις τράπεζες, ο Croft προειδοποιεί ότι «οι ημέρες των σημαντικών μπόνους έχουν τελειώσει για το προσεχές μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ