Ρωσία: Τα υψηλά επιτόκια βουλιάζουν τα κέρδη των τραπεζών

  Ρωσία: Τα υψηλά επιτόκια βουλιάζουν τα κέρδη των τραπεζών

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 13% αυτόν τον μήνα, καθώς το αδύναμο ρούβλι προστέθηκε στις ήδη επίμονες πληθωριστικές πιέσεις

 

Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων έχουν βλάψει σοβαρά τις προοπτικές των ρωσικών τραπεζών, δήλωσε την Πέμπτη ο οικονομικός επικεφαλής της υπ' αριθμόν 2 ρωσικής τράπεζας VTB, αναμένοντας απότομη πτώση στα κέρδη του κλάδου το επόμενο έτος μετά από μια μεγάλη πτώση το 2023 σύμφωνα με το Reuters.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 13% αυτόν τον μήνα, καθώς το αδύναμο ρούβλι προστέθηκε στις ήδη επίμονες πληθωριστικές πιέσεις από τον υψηλό καταναλωτικό δανεισμό, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.


Ο οικονομικός διευθυντής της VTB, Ντμίτρι Πιάνοφ, δήλωσε ότι τα υψηλά επιτόκια μέχρι στιγμής δεν είχαν ουσιαστικά καμία επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους της VTB, αλλά αυτό θα άλλαζε τους επόμενους μήνες.

«Έχουμε περίπου 15 δισεκατομμύρια ρούβλια μειωμένων εσόδων από τόκους ανά 1 ποσοστιαία μονάδα αύξησης του βασικού επιτοκίου», είπε ο Πιάνοφ στους δημοσιογράφους. «Σε αυτήν την κατάσταση, μπορείτε να υπολογίσετε τι είδους πτώση εισοδήματος θα έχουμε».

Η VTB αναμένει κέρδη ρεκόρ 420 δισεκατομμυρίων ρούβλια φέτος, ανακάμπτοντας από μια τεράστια καθαρή απώλεια που προκλήθηκε από κυρώσεις το 2022 μετά την αποστολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να κλείσουμε το 2023 με ρεκόρ», είπε ο Πιάνοφ. «Απλώς ξεκίνησε μια διαφορετική εποχή τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο ως προς το βασικό επιτόκιο.

«Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι τα κέρδη του τραπεζικού τομέα το 2024 θα είναι πολύ χαμηλότερα από το 2023».

Η VTB αναμένει από την Τράπεζα της Ρωσίας να συνεχίσει να ασκεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 14% μέχρι το τέλος του έτους. Αναλυτές από τον οργανισμό αξιολόγησης Expert RA προβλέπουν κέρδη του τραπεζικού τομέα άνω των 3 τρισεκατομμυρίων ρούβλια το 2023.


Οι ρωσικές τράπεζες έχουν κάνει ράλι μετά από το πρώτο χτύπημα από τις περσινές κυρώσεις κατά της Μόσχας, με τους δανειστές να παλεύουν τώρα για επιχειρηματικές δραστηριότητες από το κράτος, ιδιαίτερα έναν αυξανόμενο αμυντικό προϋπολογισμό και τους μεγάλους εταιρικούς λογαριασμούς της χώρας.

Οι προβλέψεις της VTB υπερδιπλασιάστηκαν τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με περίπου 13 δισεκατομμύρια ρούβλια σε εφάπαξ πρόβλεψη σε ανώνυμο ξένο δανειολήπτη.

Ο Πιάνοφ είπε ότι ο δανειολήπτης από μια «φιλική» χώρα είχε αποπληρώσει το χρέος του σε ένα «μη φιλικό» νόμισμα με μια μικρή έκπτωση, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Η Ρωσία θεωρεί τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις ως μη φιλικές.

«Πρέπει να λύσουμε προβλήματα συγκεκριμένων δανείων που είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν λόγω του καθεστώτος κυρώσεων», είπε ο Πιάνοφ. «Πρόκειται για μια εφάπαξ, άτυπη επέμβαση και δεν βλέπουμε άλλες τέτοιες περιπτώσεις στον ορίζοντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ