Τράπεζα Πειραιώς: Ανθεκτική η ελληνική αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων

Τράπεζα Πειραιώς: Ανθεκτική η ελληνική αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων

Ενδεικτικό του κλίματος της αγοράς ομολόγων είναι επίσης οι προσδοκίες για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να προσδοκούν βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων παραμένει ανθεκτική, ωθούμενη κυρίως από την ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της αβεβαιότητα για την οικονομική δραστηριότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και τις προσδοκίες για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του έτους να έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, o Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε σημαντική ανοδική κίνηση ενισχυμένος κατά 4,7% στις 600 μονάδες το β’ τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του Δείκτη εμφανίστηκαν σημαντικά ενισχυμένα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 22 Μαΐου, καθώς διαμορφώθηκε υψηλό επίπεδο συναλλαγών ύψους €260 εκατ. και η ισχυρότερη ημερήσια ανοδική κίνηση με τον δείκτη να καταγράφει πτώση της μεσοσταθμικής απόδοσης κατά 14 μονάδες βάσης (μβ) στο 3,65%. Το β’ τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος) η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη αποκλιμακώθηκε κατά 29 μβ στο 3,62% ενώ χαρακτηριστικό της ισχυρής ανοδικής τάσης είναι το ιστορικό χαμηλό που σημείωσε το spread των αποδόσεων της ελληνικής και ιταλικής 10ετίας φτάνοντας τις -50 μβ στα μέσα Ιουνίου.

Ενδεικτικό του κλίματος της αγοράς ομολόγων είναι επίσης οι προσδοκίες για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να προσδοκούν βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο οίκος S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της τρέχουσας πιστοληπτικής βαθμίδας BB+ σε θετικές στα τέλη Απριλίου καθώς διαπιστώνει βελτίωση στην δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική δυναμική παρά το περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων και την τεχνική επιβράδυνση στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, η Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επενδυτική βαθμίδα αλλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να την αποκτήσει, γεγονός που αποτυπώνει την τρέχουσα χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από τον συγκεκριμένο οίκο. Η Fitch αν και πιο κοντά στην αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 9 Ιουνίου κράτησε τις προοπτικές σταθερές πιθανότατα λόγω της 2ης εκλογικής αναμέτρησης στα τέλη του Ιουνίου.

Παράλληλα με το πρόσφορο κλίμα που δημιουργήθηκε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης τόσο η αγορά των Credit Default Swaps (CDS) όσο και η αγορά κρατικών ομολόγων δείχνει να έχει ήδη προεξοφλήσει την αλλαγή σε επενδυτική βαθμίδα. Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καταγράφηκε ισχυρή ανοδική κίνηση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να αποκλιμακώνεται κατά 53 μβ στο 3,67%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022. Συγκεκριμένα, η πτώση των ομολογιακών αποδόσεων συνοδεύτηκε και από σημαντική αποκλιμάκωση του spread της ελληνικής 10ετίας με αυτό της γερμανικής 10ετίας το οποίο κατέγραψε τριμηνιαία πτώση κατά 66 μβ φτάνοντας τις 128 μβ στα τέλη Ιουνίου. Επιπλέον, η «δίκαιη» τιμή για το επίπεδο του spread σύμφωνα με την εξέλιξη των μακροοικονομικών στοιχείων των δύο χωρών περιορίστηκε στις 147 μβ με τον κίνδυνο να τείνει προς τα πάνω σύμφωνα με τον δείκτη ισορροπίας κινδύνων και τις αποτιμήσεις να εμφανίζονται ακριβές αλλά σε πιο ήπιο βαθμό.

Η ανθεκτική, μέχρι στιγμής, δυναμική στην αγορά ομολόγων οδήγησε τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις 17 Μαΐου στην άντληση €400 εκατ. από την επανέκδοση των ομολόγων λήξης Ιουνίου 2033 και Ιανουαρίου 2037. Το 10ετές ομόλογο με κουπόνι στο 4,25% διατέθηκε με απόδοση 3,97% ενώ το 15ετές ομόλογο διατέθηκε με κουπόνι 4% με απόδοση 4,14% με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα €2,18 δισ. Στα μέσα Ιουνίου ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε - μέσω βασικών διαπραγματευτών – στην επανέκδοση του ομολόγου με λήξη το 2042 και άντλησε €200 εκατ. με κουπόνι 4,2% με τις προσφορές να φτάνουν τα €1,23 δισ. και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,99% σημαντικά υψηλότερή από την δημοπρασία ένα χρόνο πριν στις 30 Μαΐου 2022. Τον Ιούλιο ο ΟΔΔΗΧ αξιοποίησε το θετικό κλίμα προχωρώντας σε νέα έκδοση ύψους €3,5 δισ. και λήξη τον Ιούλιο του 2038 η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών με συντελεστή κάλυψης στο 3,89 και απόδοση στο 4,46%. Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου συνοδεύτηκε από προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων με λήξη το 2024 και 2025 με το ποσό από την ανταλλαγή των ομολόγων να καθορίζεται στο €1,8 δισ. Τέλος, στις 19 Ιουλίου έγινε επανέκδοση ύψους €250 εκατ του 5ετούς ομολόγου με λήξη το 2028, κουπόνι 3,875% και με το ζητούμενο ποσό να καλύπτεται κατά 4,18 φορές και την απόδοση να καθορίζεται στο 3,3%.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων κάνοντας ωστόσο εμφανή μια επιβράδυνση της προηγούμενης δυναμικής του το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης σημείωσε τριμηνιαία άνοδο της τάξης του 1,9% φτάνοντας στα τέλη Ιουνίου στις 140,3 μονάδες. Αντίστοιχα, η διάμεση απόδοση του δείκτη μειώθηκε κατά 21 μβ το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου φτάνοντας το 4,53%. Επιπλέον, θετικά αντιλαμβάνεται η αγορά την κυβερνητική παρέμβαση για επικείμενη κατάργηση του φόρου 15% στα εισοδήματα από εταιρικά ομόλογα, κίνηση η οποία σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να ενισχύσουν την ζήτηση για τις εταιρικές εκδόσεις. Την αρχή, από την πλευρά της προσφοράς, έκανε η Μυτιληναίος με 7ετές ομόλογο και κουπόνι 4% συγκεντρώνοντας €500 εκατ. με τον συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στις δυο φορές το ζητούμενο ποσό. Οι προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του κρατικού χρέους εμφανίστηκε και στην αγορά εταιρικών ομολόγων με την S&P να προχωρά σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του OTE σε BBB+.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ