UBS: Επικρίνει την ΕΕ για «αυθαίρετο» πρόστιμο 186 εκατ. δολαρίων σε καρτέλ

 UBS: Επικρίνει την ΕΕ για «αυθαίρετο» πρόστιμο 186 εκατ. δολαρίων σε καρτέλ

Η ελβετική τράπεζα τιμωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 για συμμετοχή σε ένα καρτέλ εμπορίας ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μεταξύ 2007 και 2011

 

Η UBS επέκρινε την Παρασκευή τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο υπολόγισαν το πρόστιμο του καρτέλ των 172,4 εκατομμυρίων ευρώ, λέγοντας ότι το αυθαίρετο ποσό βασίστηκε σε ανακριβείς υποθέσεις που οδήγησαν σε μεγάλη ποινή.
Η ελβετική τράπεζα τιμωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 για συμμετοχή σε ένα καρτέλ εμπορίας ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μεταξύ 2007 και 2011, εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Το πρόστιμο ήταν το μεγαλύτερο.

Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχει επιβληθεί πρόστιμο δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια για νοθεύσεις συναλλάγματος, Euribor και Libor αναφοράς και ομολόγων.

Στη συνέχεια, η UBS προσέβαλε την απόφαση της ΕΕ στο Γενικό Δικαστήριο.

Ενώ η τράπεζα εκτίμησε ότι η σχετική αξία των πωλήσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του προστίμου θα πρέπει να είναι 89 εκατομμύρια ευρώ, η αρχή επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ χρησιμοποίησε το δικό της ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε στους δικαστές ο δικηγόρος της UBS, Christian Riis-Madsen.
«Λόγω αυτής της νέας μεθοδολογίας, το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην UBS ήταν αρκετές φορές μεγαλύτερο από ό,τι θα έπρεπε», είπε.

Ο δικηγόρος της Επιτροπής Thomas Franchoo απέρριψε την κριτική.

«Το πρόστιμο πρέπει να αντικατοπτρίζει την οικονομική σημασία της παράβασης και τη σχετική συμβολή καθεμιάς από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις σε αυτήν την παράβαση», είπε στο δικαστήριο.

Άλλες τράπεζες που τιμωρήθηκαν ήταν η UniCredit και η Nomura. Το NatWest απέφυγε ένα πρόστιμο καθώς ειδοποίησε το καρτέλ στην αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ.

Η Bank of America και η Natixis επίσης δεν επιβλήθηκαν πρόστιμο επειδή η παράβασή τους ήταν εκτός της προθεσμίας παραγραφής, ενώ η Portigon, ο διάδοχος της WestLB, έλαβε μηδενικό πρόστιμο καθώς δεν δημιούργησε καθαρό κύκλο εργασιών το τελευταίο επιχειρηματικό έτος.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ