Η Moody's έρχεται προεκλογικά Αθήνα να δει τους τραπεζίτες και το ΤΧΣ αποεπενδύει από τις συστημικές

Η Moody's έρχεται προεκλογικά Αθήνα να δει τους τραπεζίτες και το ΤΧΣ αποεπενδύει από τις συστημικές

Την Δευτέρα, πριν τις εκλογές της 25ης , το team του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης (αλλά όχι μόνον) θα έχει σειρά επαφών με τους επιτελείς και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

ΤΧΣ: Αποεπένδυση παράλληλα με την επενδυτική βαθμίδα...

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τα επιτελεία και των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων, καθώς σε ενδεχόμενη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα της 25 ης Ιουνίου οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν προοιωνίζονται ραγδαίες. Με τον κλάδο να "τρέχει" χρηματιστηριακά με 25% τον Μάϊο, συνολικά 55% από την αρχή του έτους είναι προφανής η προεξόφληση από την πλευρά των funds (κυρίως αμερικανικών) όσων έπονται με κομβική την διαδικασία από επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με 40% στο μ.κ της Εθνικής και 27% της Πειραιώς το Ταμείο, δύσκολα μπορεί να φανταστεί ένας διαχειριστής κεφαλαίων πως θα παραμένει με τόσο σημαντική μετοχική συμμετοχή ενόσω η ελληνική οικονομία θα απέχει ελάχιστα από την επενδυτική βαθμίδα.

Το πολυπόθητο investment grade, με όρους αγορών, προϋποθέτει παράλληλη έξοδο του Ταμείου από το μετοχικό κεφάλαιο και των τεσσάρων ομίλων, με σειρά προτεραιότητας την Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank με την τελευταία να λογίζεται ως "κλεισμένη" υπόθεση. Το μόλις 1,7% που έχει το ΤΧΣ συνδυαστικά με το "πράσινο φως" του SSM για share buy back και τον βασικό μέτοχο-Fairfax- να έχει εκδηλώσει την πρόθεση επαναγοράς του η όποια διαδικασία θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Δεδομένων, αφ' ενός του περιορισμένου ποσοστού του Ταμείου στο μ.κ της Alpha Bank (9%) αφ΄ετέρου του επιβεβαιωμένου ενδιαφέροντος της πλευράς Holterman-ήδη ισχυρότερου μετόχου μειοψηφίας με 7% κατ' άλλους 9%- η διαδικασία θα μπορούσε να "τρέξει" γρήγορα και σε αυτή την περίπτωση.

Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την πλευρά του Ολλανδού να έχει βολιδοσκοπήσει- εκ νέου- την διοίκηση του ΤΧΣ (και τον επικεφαλής Ηλία Ξηρουχάκη) από την επομένη κιόλας της "πρώτης κάλπης". Ασχέτως της εγκυρότητας των πληροφοριών αποτελεί κοινό μυστικό στην επιχειρηματική πιάτσα πως ο Holterman θα ήθελε να γίνει ο...Watsa της Alpha Bank. Θα φανεί από τις εξελίξεις, εάν και πως το σίγουρο ωστόσο είναι ότι το Ταμείο διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο να συζητήσει με τον υφιστάμενο μέτοχο μειοψηφίας το ενδεχόμενο εκχώρησης της συμμετοχής του.

Προφανώς θα εξαρτηθεί και από άλλες παραμέτρους, αρχής γενόμενης από το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, συνακόλουθα της διαδικασίας του τρόπου απο-επένδυσης (με "βιβλίο προσφορών", πλειοδοτικό κ.α.). Η ουσία είναι πως, η Alpha Bank προεξοφλείται-πλέον- ενεργότερα μετά την 21η Μαΐου πως θα "αποεπενδυθεί" με-σχετικά- fast track διαδικασία. - "Κλειδιά" τα ορόσημα της βαθμολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους (αμερικανικούς) οίκους αξιολόγησης, συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου- από την Standard & Poor's- και στις 2 Δεκεμβρίου- από την Fitch- .

Αμφότεροι βαθμολογούν μόλις μία κλίμακα από το (κάτω όριο του εύρους) investment grade, με τον ΟΔΔΗΧ να επιθυμεί "διπλή αναβάθμιση" (δλδ από 2 οίκους αξιολόγησης) προκειμένου να έχει εδραία βάση πιστοληπτικής αξιολόγησης (προφανώς στο πλαίσιο σχεδιασμού του προγράμματος άντλησης κεφαλαίων για το 2024). - Στο πλαίσιο αυτό και (μεταξύ άλλων) οι ετοιμασίες για την έλευση κλιμακίου της Moody's στην Αθήνα, στις 19 Ιουνίου.

Την Δευτέρα, πριν τις εκλογές της 25ης , το team του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης (αλλά όχι μόνον) θα έχει σειρά επαφών με τους επιτελείς και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την συνέχεια ("επόμενη ημέρα") εάν και εφ' όσον το αποτέλεσμα της "δεύτερης κάλπης" είναι ανάλογο των προσδοκιών των πανίσχυρων αγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ