Τράπεζες: Πώς κινήθηκαν τα έσοδα και τα έξοδα το πρώτο τρίμηνο - Υψηλότερα των προβλέψεων τα κέρδη

Τράπεζες: Πώς κινήθηκαν τα έσοδα και τα έξοδα το πρώτο τρίμηνο - Υψηλότερα των προβλέψεων τα κέρδη

Σήμα για αναβάθμιση των τιμών στόχων στέλνει η Optima.

Το 1ο τρίμηνο της χρονιάς αποδείχτηκε ισχυρό για τις ελληνικές τράπεζες που ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση των αναλυτών αλλά και της ίδιας της Optima, επισημαίνει η χρηματιστηριακή σε ανάλυσή της.

Επιπλέον, οι θέσεις ρευστότητας παρέμειναν ισχυρές και ο οργανικός σχηματισμός NPE παρέμεινε αρνητικός, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2022. Η δυναμική σε ότι αφορά τα κεφάλαια βελτιώθηκε επίσης. Μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα και την αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το δεύτερο εξάμηνο 2023, η Oprima επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τον κλάδο και αναγγέλλει ότι θα αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις, τις εκτιμήσεις και τις τιμές στόχους.

Αναλυτικότερα:

  • Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 12% σε τριμηνιαία βάση στα 787 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο λόγω της απουσίας έκτακτων κερδών. Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε τα υψηλότερα καθαρά κέρδη (260 εκατ. ευρώ) και η Alpha τα χαμηλότερα (111 εκατ. ευρώ).
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη για τα υψηλότερα έσοδα από τόκους δανείων και ομόλογα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους επιταχύνθηκαν κατά 10% σε τριμηνιαία βάση στα 1,87 δισ. ευρώ. Η Eurobank είχε τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) στα 502 εκατ. ευρώ και η Alpha τα χαμηλότερα (424 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 7% σε τριμηνιαία βάση στα 425 εκατ. ευρώ λόγω της αρνητικής καθαρής πιστωτικής επέκτασης και της εποχικότητας. Η Eurobank τύπωσε τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες (129 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα τα χαμηλότερα (87 εκατ. ευρώ).
  • Αν και τα έσοδα από trading ανήλθαν σε μόλις 70 εκατ. ευρώ έναντι 167 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 22ου έτους, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% σε τριμηνιαία βάση στα 2,37 δισ. ευρώ. Η Εθνική παρουσίασε τα υψηλότερα έσοδα (634 εκατ. ευρώ) και η Alpha τα χαμηλότερα (536 εκατ. ευρώ).
  • Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6% σε τριμηνιαία βάση στα 900 εκατ. ευρώ λόγω εποχικότητας και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο λόγος κόστους προς έσοδα συμπιέστηκε στο 38% από 41% το 4ο τρίμηνο του 22ου.
  • Τα έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 8% σε τριμηνιαία βάση σε 1,47 δισ. ευρώ. Η Εθνική είχε τα υψηλότερα PPI (433 εκατ. ευρώ) και η Alpha τα χαμηλότερο (264 εκατ. ευρώ).
  • Τα καθαρά δάνεια των συστημικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση εξαιτίας της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και διαμορφώθηκαν στα 149 δισ. ευρώ. Τα υψηλότερα καθαρά δάνεια έχει η Eurobank (40,0 δισ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα τα χαμηλότερα (35,3 δισ. ευρώ).
  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις υποβάθμισης της ποιότητας ενεργητικού, αντίθετα, ο σχηματισμός οργανικών NPEs στην Ελλάδα παρέμεινε αρνητικός και διαμορφώθηκε στα -109 εκατ. ευρώ έναντι -324 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2022. Τα NPEs των τραπεζών μειώθηκαν κατά 370 εκατ. ευρώ στα 9,3 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανόργανες ενέργειες και τα καθαρά NPEs ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ (-143 εκατ. τριμηνιαία). Η Alpha έχει τα υψηλότερα NPEs στον κλάδο (2,98 δισ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα τα λιγότερα (1,77 δισ. ευρώ). Έτσι, ο μέσος λόγος NPE βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 5,9%.
  • Η Πειραιώς έχει την υψηλότερη καταθετική βάση (57,2 δισ. ευρώ) και η Alpha τη χαμηλότερη (50,2 δισ. ευρώ). Οι προθεσμιακές καταθέσεις αύξησαν το ποσοστό τους και αντιπροσώπευαν το 23% της καταθετικής βάσης έναντι 19% το δ' τρίμηνο του 22ου. Οι προθεσμιακές καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 29% της καταθετικής βάσης της Eurobank, το 26% της Alpha, το 21% της Πειραιώς και το 16% της Εθνικής.
  • Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 821 ευρώ τριμήνου στα 24,6 δισ. ευρώ. Η Eurobank έχει τα υψηλότερα ενσώματα ίδια κεφάλαια (6,6 δισ. ευρώ) στον κλάδο και η Πειραιώς τα χαμηλότερα (5,8 δισ. ευρώ). Το DTA μειώθηκε επίσης κατά 261 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο στα 19,8 δισ. ευρώ. Η διάμεση τιμή FL CET1 διευρύνθηκε κατά 40 μονάδες σε τριμηνιαία βάση στο 14%. Η Εθνική έχει τον υψηλότερο δείκτη FL CET1 (16,5%) και η Πειραιώς τη χαμηλότερη (12,2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ