Οι ΗΠΑ ανακαλούν άδειες για πωλήσεις τσιπ στη Huawei

Οι ΗΠΑ ανακαλούν άδειες για πωλήσεις τσιπ στη Huawei

Οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς σε αρκετές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι ανακάλεσε κάποιες άδειες που επέτρεπαν σε αμερικανικές εταιρείες κατασκευής τσιπ να εξάγουν προϊόντα στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei.

Το υπουργείο Εμπορίου δεν διευκρίνισε ποιες άδειες ακυρώθηκαν, αλλά η κίνηση αυτή ακολουθεί την κυκλοφορία από τη Huawei ενός υπολογιστή με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης που τροφοδοτείται από ένα τσιπ που δημιουργήθηκε από την Intel.

Από το 2019, οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις εξαγωγές τεχνολογίας στη Huawei, επικαλούμενες φερόμενες σχέσεις με τον κινεζικό στρατό.

Αμερικανοί βουλευτές είχαν επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά την παρουσίαση τον περασμένο μήνα του φορητού υπολογιστή MateBook X Pro της Huawei.

Η Huawei έχει πληγεί σκληρά από τους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά τελευταία φάνηκε να ανακάμπτει, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του smartphone Mate 60 Pro τον Αύγουστο.

Το 2019, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόσθεσαν τη Huawei σε έναν λεγόμενο «κατάλογο οντοτήτων». Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν άδεια από την κυβέρνηση για να εξάγουν ή να μεταφέρουν ορισμένες τεχνολογίες, ιδίως λόγω ανησυχιών ότι θα χρησιμοποιηθούν από τον κινεζικό στρατό.

Ωστόσο, σε αυτό το διάστημα χορηγήθηκαν άδειες σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Intel και Qualcomm, για την προμήθεια της Huawei με τεχνολογία που δεν σχετιζόταν με το 5G.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς σε αρκετές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, καθώς εντάθηκαν οι προστριβές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή βίντεο TikTok στη χώρα, εκτός εάν πωλείται από την κινεζική μητρική της εταιρεία. Η TikTok κατέθεσε αγωγή χθες Τρίτη για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Το Πεκίνο καταδίκασε τις κινήσεις της Ουάσινγκτον κατά των εταιρειών του, χαρακτηρίζοντάς τες «οικονομικό εκφοβισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ