Apple: Πρόστιμο «μαμούθ» 1,8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Apple: Πρόστιμο «μαμούθ» 1,8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η έρευνα εναντίον της Apple ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από καταγγελία του Spotify το 2019.

Στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1,5 δισ. λίρες) από την ΕΕ, αφού σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι περιόριζε τον ανταγωνισμό από υπηρεσίες streaming μουσικής, όπως το Spotify.

Το πρόστιμο είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από το αναμενόμενο, σε μια κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δείξει ότι θα δράσει αποφασιστικά στις εταιρείες τεχνολογίας που καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά τηλεφώνων και διαδικτυακών υπηρεσιών.

Η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, δήλωσε ότι ένα μικρότερο πρόστιμο δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από το ισοδύναμο ενός «προστίμου στάθμευσης» και ότι σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως «αποτρεπτικός παράγοντας» για τέτοιου είδους πρακτικές για την Apple και άλλες εταιρείες.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε ότι αν είσαι μια εταιρεία που κατέχει δεσπόζουσα θέση και κάνεις κάτι παράνομο, θα τιμωρηθείς. Θέλουμε να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας στο ότι θα ασχοληθούμε με αυτές τις υποθέσεις».

Η έρευνα εναντίον της Apple ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από καταγγελία του Spotify το 2019. Στην καταγγελία αναφερόταν ότι η Apple δημιουργεί ένα αντανταγωνιστικό περιβάλλον αποτυγχάνοντας να ενημερώσει τους χρήστες iPhone και iPad ότι υπάρχουν φθηνότερες, εναλλακτικές εφαρμογές ροής μουσικής διαθέσιμες εκτός του App Store.

Πρόκειται για το πρώτο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο της Κομισιόν στην Apple και ένα από τα μεγαλύτερα που καταβάλλονται σε εταιρεία τεχνολογίας από την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ