Η βότκα και το γλυκό γράμμα του Πούτιν στον Μπερλουσκόνι

Ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι ανησυχεί πολύ για τη βοήθεια της Ιταλίας στην Ουκρανία . H ηγέτης του συνασπισμού Μελόνι δεσμεύθηκε να μην αλλάξει στάση απέναντι στην Ουκρανία

Η βότκα και το γλυκό γράμμα του Πούτιν στον Μπερλουσκόνι

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός,  Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι έχει ανταλλάξει επιστολές και δώρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ηχητικό υλικό που εξασφάλισε ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, υπογραμμίζοντας πώς ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας μπορεί να δεχθεί πιέσεις εκ των έσω για να αμβλύνει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία.

«Ο Πούτιν μου έστειλε 20 μπουκάλια βότκα και μια πολύ γλυκιά επιστολή για τα γενέθλιά μου», είπε ο Μπερλουσκόνι, 86 ετών, σε μια ηχογράφηση των σχολίων που παραδόθηκαν σε συνάντηση με νομοθέτες, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο LaPresse την Τρίτη. Δεν είπε πότε έγινε η ηχογράφηση, αν και τα γενέθλια του Μπερλουσκόνι ήταν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της Forza Italia είπε ότι έστειλε πίσω ένα «εξίσου γλυκό γράμμα» και μπουκάλια κρασιού Lambrusco. Ο Μπερλουσκόνι είπε επίσης ότι είναι «πολύ, πολύ, πολύ ανήσυχος» για τις δηλώσεις Ρώσων υπουργών ότι «είμαστε σε πόλεμο μαζί τους επειδή προμηθεύουμε όπλα και χρηματοδότηση στην Ουκρανία».

Εκπρόσωπος της Forza Italia αρνήθηκε ότι ο Μπερλουσκόνι είχε ανανεώσει την επαφή με τον Πούτιν, λέγοντας ότι «έλεγε στους νομοθέτες μια παλιά ιστορία για ένα επεισόδιο πριν από αρκετά χρόνια».

Ο νεοεκλεγείς δεξιός συνασπισμός της Ιταλίας, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, σχηματίζει κυβέρνηση και διαπραγματεύεται υπουργικές θέσεις με τον Μπερλουσκόνι και άλλους συμμάχους. Λέει ότι υποστηρίζει την αποστολή βοήθειας και όπλων στην Ουκρανία και έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι εξέδωσε επίσης ανακοίνωση λέγοντας ότι η θέση του Μπερλουσκόνι σε σχέση με την Ουκρανία είναι «γνωστή από όλους και ευθυγραμμίζεται» με αυτή της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η στάση αυτή «έχει επαναληφθεί σε πολλές, πολλές δημόσιες περιστάσεις. Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ χώρος για ασάφεια».

Ωστόσο, υπήρχαν και άλλες ενδείξεις ότι η Μελόνι μπορεί να αντιμετωπίσει εσωτερική πίεση για να μαλακώσει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην εθνική τηλεόραση την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Λορέντζο Φοντάνα δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να «μπούμερανγκ». Ο Φοντάνα, ο οποίος είναι μέλος του κόμματος της Λέγκας, είναι γνωστός για τις φιλορωσικές του απόψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ