Οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κϋπρο

Οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κϋπρο

Οργή επικρατεί στην Τουρκία για την απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κύπρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με μια σκληρή ανακοίνωση, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και βλάψει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, η Άγκυρα καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ”ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία).

Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960, και να ενεργήσει ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ