Γερμανία: Δεν καταδικάζει τις προκλήσεις Ερντογάν και τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Γερμανία: Δεν καταδικάζει τις προκλήσεις Ερντογάν και τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Συνεχίζει να κάνει τον «επιτήδειο ουδέτερο» και να εξομοιώνει τον θύτη με το θύμα και αυτή η γερμανική κυβέρνηση.

Η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις μεταξύ πολύ προσεκτικά για την όξυνση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ταυτόχρονα, τηρώντας ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα η κυβέρνηση του Βερολίνου καλεί τις ηγεσίες των δύο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ να συνεννοηθούν μέσω διαλόγου.

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Κατηγορεί τον Δένδια για επεκτατισμό

Στην ερώτηση της ΕΡΤ, για την θέση της γερμανικής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, με τις μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τη δήλωση Ερντογάν ότι για αυτόν «δεν υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστίνε Χόφμαν απάντησε: «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, τί συμβαίνει και τί δηλώσεις γίνονται. Και απευθύνουμε έκκληση, ιδίως εντός του ΝΑΤΟ και μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ να συνεννοηθούν μέσω συνομιλιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπεστράιτ, την περασμένη Τετάρτη είχε δηλώσει: «Η συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτήν την περίοδο, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ως εκ τούτου απευθύνουμε έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο αλλά και στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές».

Στην παρατήρηση της ΕΡΤ ότι η έκκληση αυτή συνιστά στην ουσία εξίσωση του επιτιθέμενου – την Τουρκία – με το θύμα της επίθεσης – την Ελλάδα – και στις επίμονες ερωτήσεις να διευκρινίσει σε ποιόν απευθύνεται η έκκληση της γερμανικής κυβέρνησης, η κα Χόφμαν παριορίστηκε να απαντήσει ότι ισχύει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε άλλη ερώτηση της ΕΡΤ, εάν και πότε θα παραδοθούν τα υπόλοιπα υπερσύγχρονα υποβρύχια στην Τουρκία μετά την καθέλκυση του πρώτου υποβρυχίου την περασμένη εβδομάδα, το καθ’ ύλιν αρμόδιο για τις εξαγωγές όπλων υπουργείο Οικονομίας, απάντησε ότι «δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την εκτέλεση μίας συμφωνίας ή τμημάτων της συμφωνίας».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για τα έξι συνολικά υποβρύχια της Τουρκίας είχε συναφθεί το 2009 και είχε αδειοδοτηθεί από την τότε γερμανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ