Μητσοτάκης: Βραχυπρόθεσμα θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να απορροφήσουν τις αυξήσεις

Μητσοτάκης: Βραχυπρόθεσμα θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να απορροφήσουν τις αυξήσεις

Σκέψεις να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ σε αδύναμους οικονομικά πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο φόρουμ «Growing Together» που συνδιοργανώνουν η Γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα BpiFrance, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Ζάππειο.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «χειριζόμαστε διάφορες κρίσεις και η τελευταία θέτει μια μεγάλη πρόκληση όσο αφορά στις τιμές της ενέργειας αλλά ταυτόχρονα κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία. Όταν βλέπουμε τι γίνεται με την ενέργεια τώρα, βραχυπρόθεσμα θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Άλλα στο τέλος της ημέρας η «πράσινη» μετάβαση γίνεται πιο σημαντική και γεωπολιτικά. Χρειαζόμαστε ενεργειακή ανεξαρτησία».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από το Ζάππειο: «Βγαίνουμε από μια βαθιά και επώδυνη κρίση που έχει ως αποτέλεσμα επίσης την αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ των νέων Ελλήνων» και πρόσθεσε για τη νεανική επιχειρηματικότητα: «Οι νέοι πιστεύουν στην καινοτομία και θέλαμε να στηρίξουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα. Παρότι οι νέοι μας τα πήγαιναν πολύ καλά στο εξωτερικό, για κάποιο λόγο δεν τα πήγαιναν τόσο καλά εντός τς χώρας. Είμαι σίγουρος ότι το σύστημα νεανικής επιχειρηματικότητας θα εκτιναχθεί».

Σκέψεις να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ σε αδύναμους οικονομικά πολίτες

Η έκρηξη του εισαγόμενου πληθωρισμού και η συνακόλουθη ακρίβεια στα ράφια, αλλά και στους λογαριασμούς αναγκάζουν την κυβέρνηση σε νέα αναπροσαρμογή των δεδομένων στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν φθορά της Ν.Δ. που απορρέει από τη δυσαρέσκεια λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Εξ ου και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού από το συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να έχει ένα μαξιλάρι για τις επόμενες κινήσεις, αλλά και να στηριχθούν παρεμβάσεις που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Ηδη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις στήριξης που έχουν δρομολογηθεί ή ανακοινωθεί φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ εδώ και μήνες.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα, καθώς η Βουλή κλείνει τη Μεγάλη Τετάρτη. Σε αυτόν θα υπάρχει ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα προδιαγράφονται λόγω πληθωρισμού αυξημένα έσοδα, αλλά και έξοδα. Στον προϋπολογισμό δεν θα ορίζεται ο στόχος για το αναθεωρημένο έλλειμμα και στην κυβέρνηση περιμένουν τα στοιχεία στο τέλος του μήνα προκειμένου να δουν αν η μπίλια θα κάτσει σε στόχο πάνω ή κάτω από 2%, έναντι 1,4% που είχε προσδιοριστεί για το τρέχον έτος.

Αυτά τα επιπρόσθετα 2 δισ. που θα εγγραφούν ως δαπάνες, αλλά και η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι, από τη μια, η νομιμοποιητική βάση για δαπάνες που ήδη έχουν προγραμματιστεί, όπως η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας», της οποίας η περίμετρος μπορεί να μεγαλώσει όταν έρθει στη Βουλή, αλλά και μια καβάτζα για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, καθώς η κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα.

Παράλληλα, σε αυτό το ποσό ενσωματώνεται η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους που λήγει στο τέλος Ιουνίου για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια στο κυβερνητικό επιτελείο ότι δεν θα χρειαστεί και νέα ένεση στον Προϋπολογισμό, σε δεύτερο χρόνο, αν και η πορεία της τουριστικής περιόδου θα είναι αποφασιστικής σημασίας για μια τέτοια εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ