Αναταραχή στη Βρετανία για τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον

Αναταραχή στη Βρετανία για τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον

Οργή στην αντιπολίτευση προκάλεσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θέλει να κλείσει τη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με αυτή την ενέργεια ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχειρεί να προλάβει κάθε απόπειρα βουλευτών να περάσουν τροπολογία με την οποία δεν θα είναι δυνατή η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Μέλη του Κοινοβουλίου χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματικό το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον και υποστηρίζουν πως είναι δυνατή η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του.

Μόλις χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να εμποδίσουν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ο ίδιος ο Τζόνσον έχει δηλώσει πως επιθυμεί μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους αποχώρησης όμως αν αυτό δεν καταστεί δυνατό η Βρετανία θα προχωρήσει στην έξοδο χωρίς συμφωνία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, που χαρακτήρισε εξωφρενικό το σχέδιο της κυβέρνησης να κλείσει τη Βουλή.

O ίδιος ο Τζόνσον διέψευσε πως επίκειται κλείσιμο της Βουλής και υποστήριξε πως θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο Κοινοβούλιο τόσο οι υπέρμαχοι όσο και οι πολέμιοι του Brexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ