Υπεγράφησαν συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου

Υπεγράφησαν συμφωνίες μεταξύ  Ελλάδας - Αιγύπτου
Ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπεγράφησαν προ ολίγου Σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρείας και μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Δαμιέττης.

Η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ αποτελεί έναυσμα για αύξηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως είπαν οι ομιλητές στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου.

Σημείωσαν ιδιαίτερα τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ για την αύξηση των συναλλαγών εστιάστηκαν ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, των logistics και των κατασκευών. "Η Ελλάδα αποτελεί τον κατεξοχήν πόλο σταθερότητας" σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου και σημείωσε ότι η Αίγυπτος έχει εξασφαλίσει τη σταθερότητα, αλλά και η Ελλάδα έχει σταθερότητα μέσα στην ευρωζώνη και ξεκινάει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, στην εξειδίκευση εργατικού δυναμικού και πλήθος πλεονεκτημάτων.

Δημιουργούμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, είπε ο υπουργός, "με σταθερό φορολογικό σύστημα, καθαρούς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας, με μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σε αυτό το περιβάλλον θέλουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις των δύο χωρών με αμφίδρομη ροή επενδύσεων σε ενέργεια, κατασκευές, logisitics και άλλους τομείς ενδιαφέροντος".

Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι η μετατροπή της διώρυγας του Σουέζ σε διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς εμπορίου δημιουργεί και για τη χώρα μας πλεονεκτήματα, αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της οικονομικής συνεργασίας, πρόσθεσε ο υπουργός, "και σε αυτό το περιβάλλον σε μια περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι πόλοι σταθερότητας στην περιοχή για ειρήνη και ευημερία, πέραν από την οικονομική συνεργασία, απέναντι στο σκοτάδι του θρησκευτικού φανατισμού".

Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, είπε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και ανέφερε ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι η πέμπτη χώρα σε επενδύσεις στην Αίγυπτο, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια για αμοιβαία συνεργασία. "Μας δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα με τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή, να αναπτύξουμε την περαιτέρω συνεργασία μας, ενώ και η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στα λιμάνια της Ελλάδας που είναι οι πρώτες πύλες της Ευρώπης".

Οι σχέσεις των δύο λαών έχουν βαθιές ρίζες, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και σημείωσε ότι ο Πειραιάς μπορεί να ανέβει πιο ψηλά στη διεθνή κατάταξη, μέσω των συνεργασιών, που θα προκύψουν από τη νέα διώρυγα του Σουέζ, ενώ πρόσθεσε ότι στην Αίγυπτο είναι υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία, τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στη χώρα, (επειδή είναι η επένδυση μέσω Τρίτων Χωρών δεν αποτυπώνεται στα νούμερα). Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ένωσης Επιχειρηματιών (EBA) Hussein Sabbour και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται από την εξέλιξη της διώρυγας του Σουέζ και στη σημασία που δίνει η αιγυπτιακή οικονομία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέα στον οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η Ελλάδα.

Σε νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης έχει ενταχθεί η Αίγυπτος, είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Hani Berzi και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για αύξηση των διμερών οικονομικών επαφών με κύριους τομείς την ενέργεια, τον τουρισμό και τις κατασκευές και ότι και οι δύο χώρες αποτελούν "πύλες", για νέες ευκαιρίες επενδύσεων σε ευρύτερες περιοχές.

Υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο, είπε ο αντιπρόεδρος της Γενικής Αρχής Οικονομικών Ζωνών (SEZONE), Mohamed Refaat και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνατότητες που υπάρχουν από τη διώρυγα του Σουέζ και για το ίδιο θέμα ήταν και η ομιλία του βοηθού γενικού διευθυντή Προώθησης και Μάρκετινγκ της Γενικής Αρχής Οικονομικών Ζωνών (SEZONE), Tarek Hashem, με θέμα «αναπτυξιακή διάσταση και οικονομικές πτυχές της Διώρυγας του Σουέζ» και του αντιπροέδρου-υπεύθυνου Προώθησης & Διευκόλυνσης της Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Οικονομικών Ζωνών (GAFI), Mohamed Youssef, με θέμα «νέος επενδυτικός νόμος Αιγύπτου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ