H επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν

H επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν
Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου δύο ώρες η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο.

Η συνάντηση είχε ξεκινήσει με καθυστέρηση μισής ώρας λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι με τον Ρώσο πρόεδρο να υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα με μια θερμή χειραψία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση και πριν οι δύο άντρες δώσουν συνέντευξη Τύπου, οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε γεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα παρακάθισαν, εκτός από την ελληνική και τη ρωσική πολιτική αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν και ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ.

Κατόπιν, ενώπιον των δημοσιογράφων, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες:

- Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

- Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

- Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες

Δηλώσεις πριν την συνάντηση

Σημειώνεται ότι πριν την συνάντηση, στις σύντομες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερεςο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη χαρά του για την υποδοχή αλλά και τη συγκίνηση γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη και έκανε λόγο για βαθιές και διαχρονικές ρίζες στις σχέσεις των δύο λαών εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης.

«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική συγκυρία» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις αυτές προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά τουο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά» επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.

«Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύ έγκαιρη για να αναλύσουμε τους λόγους και να φέρουμε και πάλι τις σχέσεις μας μπροστά» πρόσθεσε ο Πούτιν.

Τσίπρας:Σημαντική ημέρα για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας αναφορά στους μακρείς δεσμούς,

Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια, είπε.

Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι αδιαπραγμάτευτο, τόνισε, απευθυνόμενος στα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το ταξίδι του στη Μόσχα, προσθέτοντας πάντως πως η Ελλάδα σέβεται όλες τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον Ρώσο πρόεδρο συζητήθηκε η ενίσχυση του εμπορίου, των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας.

Ως προς το τελευταίο, είπε ο κύριος Τσίπρας, αναφερθήκαμε στην κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς αερίου, από τα ελληντουρκικά σύνορα, τηρώντας πάντα όλους τους κανονισμούς.

Συζητήσαμε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία αλλά και το πολιτιστικό έτος 2016, όπως και την κοινή διακήρυξη για τα 70 χρόνια από την νίκη των λαών κατά του φασισμού. Συζητήσαμε ακόμα τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, τόνισα την ανησυχία μου για τους ελληνικής καταγωγής, να στηριχθούν οι συμφωνίες του Μινσκ, ώστε να ξεπεράσουμε την κατάσταση, τις αδιέξοδες κυρώσεις που οδηγούν πιο μακριά από την προάσπιση του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Καλωσόρισα επίσης την συνεπή στάση της Ρωσίας καθ'όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων και επεσήμανα την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε ο κύριος Τσίπρας.

Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, το οικονομικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση θα βρεθεί μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα, τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων. «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, έχει υποστεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει απωλέσει τη γεωπολιτική της δυναμική, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση. Τέτοιου είδους συμφωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό ήρθαμε να κάνουμε εδώ» πρόσθεσε.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως θέτει το ζήτημα εντός των οργάνων, με σκοπό να αναζητηθούν άλλοι τρόποι διαλόγου.

Πούτιν:Θα επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

«Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεοα κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κύριος Πούτιν επεσήμανε τη σημασία του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως η καινούρια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει βασικό κέντρο διανομής αερίου.

Ανέφερε ακόμα πως οι ρωσικές εταιρίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και πως οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι συζητούν για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής της Θεσσαλονίκης.

Για το Κυπριακό, που τέθηκε στη συζήτηση, ο κύριος Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, πως η λύση πρέπει να βρεθεί βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς επεμβάσεις απέξω.

Για τον τομέα του τουρισμού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών για τους Ρώσους, ενώ εκεί τόνισε και τη σημασία της ανακήρυξης του 2016 ως έτος πολιτισμού για την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Τέλος έκανε λόγο για συζητήσεις αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανάγκη να προχωρήσει η συμφωνία στο Μινσκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ