Ο 5ος τραπεζικός πόλος, η AEGEAN, το BollyWood, το Λάγκος και ο Αναστάσης της Coca Cola Hellenic

Ο 5ος τραπεζικός πόλος, η AEGEAN, το BollyWood, το Λάγκος και ο Αναστάσης της Coca Cola Hellenic
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΔΑΥΙΔ

Τα σενάρια για το deal της ΤΕΡΝΑ

Η έννοια Χατζηδάκη και Στουρνάρα για τον 5ο πόλο στις τράπεζες

Ευχάριστη έκπληξη για την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο η αναβάθμιση από την Standard & Poor's του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικό (από σταθερό). Διατηρώντας σε ΒΒΒ- την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αρκετά τα ενδιαφέροντα στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, ωστόσο, θα περιοριστώ στην αναφορά για το εγχώριο banking, πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ (σ.σ εννοεί από το 18,39% του μ.κ της Εθνικής), ότι χρειάζεται να διευθετηθούν προβλήματα στο μη συστημικό sector (Attica Bank- συγχώνευση με Παγκρήτια) και να διευρυνθεί ο ανταγωνισμός (σ.σ. "δείχνει" κυρίως προς Optima Bank).

Ενα ευρύτερο εγχώριο τραπεζικό σύστημα- συστημικό και μη- "σκιώδη" σχήματα χρηματοδότησης όπως και μηχανισμοί (ΤΕΚΕ) αλλά και φορείς(Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-ΗDB) αλλά και δυνατότητα συναλλαγών μέσω λ.χ. IRIS προκειμένου να υποστηριχθεί η χρηματοδότηση όχι μόνοτων μεγάλων bankable ομίλων, επιχειρήσεων αλλά και των ΜμΕ, συνακόλουθα να ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση (παρέμεινε αρνητική για ακόμη ένα 3μηνο). Ο μεν υπ. Οικ. επιχειρεί- και εύλογα- να βάλει μία τάση στο πρόβλημα των χρεώσεων (γνωστή η κόντρα με VISA-MasterCard) ο δε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος- δικαιολογημένα επιδιώκει να "ανοίξει" η ροή χρηματοδότησης, να υπάρξει ανταγωνισμός σε ζητήματα λ.χ. επιτοκίων, κόστους δανεισμού, διευκόλυνσης δανειοληπτών-επαγγελματιών της αγοράς.

AEGEAN: Το BollyWood, η ελληνική παροικία του Λάγκος και ο Αναστάσης της Coca Cola Hellenic.

Εκανε αίσθηση η ανακοίνωση της διοίκησης για επένδυση στην αγορά 4 νέων ειδικά διαμορφωμένων Α321neo. Εύλογα οι αναλυτές επικέντρωσαν στην πτητική εμβέλεια των 4 έως 7,5 ωρών, με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης του δικτύου από Ασία (Ινδία)μέχρι περιοχή του Κόλπου και Αφρική. Για τον σχεδιασμό της διοίκησης Βασιλάκη-Γερογιάννη προς την Ινδία, την ανερχόμενη αγορά της νέας οικονομικής δύναμης με Δελχί και Βομβάη γράφτηκαν πολλά, και δικαιολογημένα.

Ωστόσο, μία αγορά λιγότερο προβεβλημένη είναι αυτή της Αφρικής, ειδικότερα όμως η αναφορά στην ίδια την ανακοίνωση της εισηγμένης για Αιθιοπία, Κένυα, Νιγηρία). Θα σταθώ στην τελευταία και δη στο Λάγγος, όπου ακμάζει εύρωστη και ισχυρή ελληνική (και κυπριακή) παροικία. Δαυϊδ-Λεβέντης, Κουμάνταρος, Mandillas Group, Nigeria Flour Mills, Patterson-Zochonis, AG Leventis κ.α. είναι μερικά μόνο από τα ονόματα μίας επιχειρηματικής παροικίας που άκμασε- πλέον αριθμεί λιγότερα από 1.000 άτομα- λειτουργεί πρεσβεία στην Αμπούτζα και προξενείο στο Λάγκος.

Ως γνωστόν μεταξύ των ισχυρών/ηχηρών μετόχων μειοψηφίας είναι ο Αναστάσης Δαυϊδ- Coca Cola Hellenic- με την οικογένεια να ξεκινάει (2 γενιές πίσω ) τις business στην Νιγηρία από κοινού με τον Αναστάσιο Γεώργιο Λεβέντη (10ετία 1930). Σήμερα οι επενδύσεις ελληνικών (και ελληνοκυπριακών) συμφερόντων στην Νιγηρία υπερβαίνουν τα 5 δισ.$, ενώ σύμφωνα το υπ.Εξ μεγάλο μέρος των νιγηριανών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταφέρεται μέσω της ελληνικής ναυτιλίας. Στο Λάγκος εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.

Ζητείται deal για να απελευθερωθεί ρευστότητα για ΤΕΡΝΑ

Στα 18,25 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με νέα άνοδο 1,39% και αυξημένες συναλλαγές 142.000 τμχ. Μετά το rebalancing στο "κλείσιμο" της Παρασκευής (άλλαξαν χέρια περί το 1.000.000 τμχ στα 18 ευρώ) στο "χαρτί" τοποθετήθηκαν και νέα "ισχυρά χέρια". Κάτι γνωρίζουν; πιθανόν, κάτι περιμένουν; θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, εάν και εφ' όσον ανακοινωθεί το deal σε τρέχοντα επενδυτικό χρόνο, τότε θα "απελευθερωθεί" σημαντική ρευστότητα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευρύτερη αγορά. Λίγες ημέρες υπομονή, και θα φανεί εάν οι αγοραστές στην συνεδρίαση της 19ης όντως γνώριζαν κάτι περισσότερο.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ