Η μετάθεση των placement σε Εθνική, HelleniQ Energy, Attica Συμμετοχών και η... αδυναμία του ΧΑ

Η μετάθεση των placement σε Εθνική, HelleniQ Energy, Attica Συμμετοχών και η... αδυναμία του ΧΑ

Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Ενδιαφέρει: Προεξοφλείται το deal για την εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από την Motor Oil

Αλυσιδωτές αναταράξεις (και ) στο οικονομικό πεδίο πυροδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή

Αβεβαιότητα και μεταβλητότητα τα κύρια χαρακτηριστικά στις αγορές μετάλλων, ενέργειας, εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Σύμφωνα με τον Neal Shearing (Capital Economics), το κρίσιμο ερώτημα τα τελευταία 24ωρα είναι πώς θα απαντήσει το Ισραήλ. Οχι το αν αλλά το πότε, που και με τι ένταση. Οι ΗΠΑ – με την Ουάσιγκτον να έχει αναλάβει πιο πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια να κατευνάσουν τις εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες – θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Παράλληλα, η Κίνα ασκεί την επιρροή στο Ιράν.

Θα μπορούσε η ανατροπή δεδομένων να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την πρόθεση της να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, με τους αναλυτές να "δείχνουν" την συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Πρόθεση πριν το "χτύπημα" της Τεχεράνης, την παρόξυνση της κρίσης, τον κίνδυνο να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Κατ' αρχήν το πιθανότερο είναι πως πολύ πιο φειδωλή θα είναι η Fed, με την ΕΚΤ και πάλι σε δυσχερή θέση. Πάντως, στα ευρωπαϊκά οι buyers επανάκτησαν τον έλεγχο, με βραχυπρόθεσμο trade προεξόφλησης πως, η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω-άμεσα.

Το Ελληνικό χρηματιστήριο

Διαδρομή αντίθετη στο ΧΑ, με διιστάμενες τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, με άλλους να αποδίδουν την διόρθωση- κόντρα στην θετικότερη εξέλιξη στα ευρωπαϊκά- σε πωλήσεις κυρίως από εγχώριους θεσμικούς αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλους σε εσπευσμένες εντολές από διαχειριστές hedge funds. Αμφότερα τα ενδεχόμενα πιθανά, κοινός τόπος πως η εικόνα είναι συνέπεια μίας "ρηχής" αγοράς- αναπτυσσόμενης- πιθανολογώντας ότι θα μπορούσε να είναι διαφορετική στην (υποθετική) περίπτωση που το ΧΑ λειτουργούσε ως ουσιαστικά αναπτυγμένη.

Πίεση κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά- με σημαντική έκθεση σε hedge funds- μαζεύτηκε η προσφορά σε μετοχές με εξελίξεις και story. HelleniQ Energy- talk of the town οι αγορές από την πλευρά-τουλάχιστον- 2 ισχυρών/ηχηρών επιχειρηματικών παραγόντων. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cement International, Mytilineos, Sarantis και ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ideal Holdings, Fourlis από τα μεσαία.

Μετάθεση (?) των placement Εθνικής, HelleniQ Energy, Attica Συμμετοχών

Κοινός τόπος στην αγορά πως, με αυτό το κλίμα διεθνώς ούτε η απο-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική θα μπορούσε να "τρέξει"τον Ιούνιο-ούτως ή άλλως, επιφυλάξεις υπήρχαν και λόγω εκλογών- ενώ τα placements σε HelleniQ Energy, Attica Συμμετοχών που σχεδιάζονταν για το φθινόπωρο μένει να φανεί εάν θα προχωρήσουν- θυμίζοντας πως 5 Νοεμβρίου διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Γεγονός, ήδη, η νέα μετάθεση των εγγραφών για την εισαγωγή της Noval Property στο ΧΑ. Από Σεπτέμβριο, και...

Τα μέταλλα

Παράλληλα, οι νέες κυρώσεις σε μέταλλα από τη Ρωσία που άρχισαν να ισχύουν από αρχές της εβδομάδας πυροδότησε νέες αναταράξεις στις αγορές αλουμινίου, νικελίου και άλλων μετάλλων. Ενδεικτικό το ράλι 9% και 8% αντίστοιχα χθες Δευτέρα, για να αποκλιμακωθούν στη συνέχεια. Σε αυτή την συγκυρία οι τιμές χρυσού κι ασημιού είναι σε διαπραγμάτευση κοντά σε ιστορικά υψηλά με traders και επενδυτές να στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια, αφού όλοι επιφυλάσσονται για το ενδεχόμενο περαιτέρω όξυνσης στο γεωπολιτικό πεδίο.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ