Η επίθεση στο Ισραήλ και ο αντίκτυπος σε αγορές και οικονομία

Η επίθεση στο Ισραήλ και ο αντίκτυπος σε αγορές και οικονομία

Τι περιμένουμε...

Η επίθεση στο Ισραήλ...

"Σχεδιάστηκε έτσι για να μπορεί να αναχαιτιστεί..." εκτίμησε η Trita Parcy- αντιπρόεδρος του Quincy- με την Τεχεράνη να έχει ανακοινώσει πως, η επίθεση στο Ισραήλ ήταν ένα αμυντικό μέτρο. Η διατύπωση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η Τεχεράνη δεν είχε στόχο να είναι απρόβλεπτη, δεν μπορούσε όμως να φανεί ότι δειλιάζει. Ενόψει των γενεθλίων του Χομεϊνί και καθώς θεωρείται βέβαιο ότι έχει δρομολογηθεί η διαδοχή του, ενδεχομένως και από μια νέα δομή -και όχι κατ' ανάγκη από ένα πρόσωπο-, εσωτερικά στην Τεχεράνη υπήρχαν πολλοί που θα ήθελαν την κλιμάκωση, όπως φαίνεται όμως τα πλήγματα ήταν σχεδιασμένα ως επίδειξη αλλαγής χαρακτήρα κυρίως και όχι ως επίδειξη δύναμης.

Συνδυαστικά, το Ιράν επέδειξε στρατηγική αυτοσυγκράτηση, ότι δηλαδή είχε δεσμευτεί να κάνει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αποδεικνύοντας ότι είναι αξιόπιστη δύναμη και θέτοντας νέο πλαίσιο συζήτησης. Υπ΄ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη επίθεση με drones που εντοπίστηκαν από την απογείωσή τους και όχι ανταρτοπόλεμο μέσω της Χεζμπολάχ που θα μπορούσε να έχει θύματα αμάχους εντός του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά: Στην πρώτη του δημόσια απάντηση στην ολονύκτια ιρανική επίθεση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έγραψε στο X το πρωί της Κυριακής: «Αναχαιτίσαμε. Μπλοκάραμε. Μαζί θα κερδίσουμε.”

... και οι αγορές

Και στις αγορές; ναι μεν alert στην διάρκεια του Σ.Κ, άνοδος του VIX/CBOE αλλά ελεγχόμενα-έως τις 17,05 - (με + 13,45%), μόχλευση στα ETFs,αλλά στα 85,75$ το πετρέλαιο WTI, φυσιολογικές τιμές για τα futures του χρυσού. Βραχυπρόθεσμα η τάση διαμορφώνεται-ήδη, από εχθές- με ενισχυμένο volatility- εύλογα θα υποθέσει κάποιος- όμως το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσουν οι διαχειριστές των μεγάλων funds μεσοπρόθεσμα, θα στραφούν προς ασφαλέστερα assets, θα συνεχιστεί το ράλι του χρυσού- που συνδέεται περισσότερο με το παγκόσμιο δημόσιο χρέος στην...στρατόσφαιρα, θα "ισοφαρίσουν" ευρώ/δολάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων, η τακτική των Fed, ECB και μάλιστα εν όψει ευρωεκλογών (6-9 Ιουνίου), προεδρικών στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου) πως θα διαμορφωθεί;

Το-σχεδόν- σίγουρο είναι ότι, στις αγορές το γεωπολιτικό ανέβηκε βαθμίδα, η συνέχεια προοιωνίζεται εξαιρετικά ρευστή. Και από αυτή την άποψη μας αφορά, ως οικονομία-επιχειρηματικότητα- κοινότητα, που μας εξυπηρετεί (εξαγωγές) και που μας δυσχεραίνει λ.χ.η διολίσθηση του ευρώ (εισαγωγές). Συνεπώς, επιπλέον δεδομένα από εχθές με "αποτύπωμα" και στα επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Αρκετά θα κριθούν από το πως θα...ξημερωθούν οι traders σε Wall Street, το πως θα έχουν προηγηθεί οι αγορές της Ασίας. Ωστόσο, για την Wall Street θα συνεχίσουν να "μετράνε" τα οικονομικά αποτελέσματα, με την Goldman Sachs να ανακοινώνει πρώτο 3μηνο 2024 αύριο, να ακολουθούν Bank of America, Johnson & Johnson, Morgan Stanley (16/04) Blackstone, Netflix (18/04) American Express και P&G (19/04).

Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου στις ΗΠΑ (15/04) και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη(17/04) για τον οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τον Μάρτιο στο 2,4%. Αυτά στη Νέα Υόρκη, γιατί στο ΧΑ η κοινότητα είναι ακόμη στην ανακοίνωση μεγεθών τετάρτου 3μηνου 2023, με το Μάνο Χατζηδάκη να αναφέρεται σε 55 ( ! ) εισηγμένες...εν πάσει περιπτώσει Orilina Properties, Viokarpet, Κρι-Κρι ανακοινώνουν μεθαύριο (16/04), Jumbo, ΟΛΘ, LamdaDevelopment, ΑΔΜΗΕ (17/04) και Aloumul (19/04).

Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι μετοχές της Πετρόπουλος (€0,8644), την Πέμπτη χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος (€0,6720) ενώ την Παρασκευή θα είναι κομμένη η μετοχή της Παπουτσάνης από το υπόλοιπο μερίσματος της περυσινής χρήσης (€0,04). Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής το βράδυ της Παρασκευής η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ