To "ξεφούσκωμα" στα λαϊκά ομόλογα, τα σύννεφα για την ανάπτυξη και η γκρίνια για την Eurostat

To "ξεφούσκωμα" στα λαϊκά ομόλογα, τα σύννεφα για την ανάπτυξη και η γκρίνια για την Eurostat

Έπιασε ταβάνι το ενδιαφέρον για τα έντοκα γραμμάτια από τα φυσικά πρόσωπα. Και μιλάμε για... χαμηλοτάβανο. Και στο μέτωπο της ανάπτυξης μαζεύτηκαν σύννεφα καθώς το +2,9% δεν φαίνεται να βγαίνει. Μας βγάζουν και φτωχότερους στην Ευρώπη πλην Βουλγάρων και έδεσε το πράγμα. 

«Κόλλησαν» στα 650 εκατ. ευρώ τα «λαϊκά έντοκα»

Πολύς ο θόρυβος που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για την τεράστια δυνητική ζήτηση των Ελλήνων αποταμιευτών που «διψούν» για εκδόσεις λαϊκών ομολόγων. Και να τα αιτήματα να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα άλλων χωρών ώστε το κράτος να υποκαταστήσει τον ρόλο των τραπεζών και να προσφέρει εισόδημα από τόκους στα νοικοκυριά, και να η κριτική για την ελληνική… ολιγωρία. Αρκετούς μήνες αργότερα έρχεται η ώρα του απολογισμού. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε τη δυνατότητα απευθείας εγγραφών φυσικών προσώπων σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας προσφέροντας αποδόσεις που πλησίαζαν και στο 4% (3,75% η απόδοση στο χθεσινό έντοκο 6μηνης διάρκειας). Πόσα κεφάλαια τοποθετήθηκαν; Όχι περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί ούτε στο 0,5% του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών και σίγουρα κάτω από 3-4% του συνολικού ύψους των εντόκων γραμματίων. «Άνθρακας» λοιπόν ο θησαυρός ενώ παρά το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η δυνατότητα συμμετοχής των φυσικών προσώπων στις εκδόσεις των εντόκων, δεν αναμένεται περαιτέρω σημαντική αύξηση δεδομένου ότι πλέον μπαίνουμε και σε φάση «ανακύκλωσης» των κεφαλαίων.

Προς αναθεώρηση ο στόχος της ανάπτυξης

Δεν… βγαίνει -τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα- η πρόβλεψη για ανάπτυξη +2,9% μέσα στο 2024 και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να κατεβάσει και επίσημα τον πήχη. Άλλωστε, έχει μείνει… μόνο. Η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η DBRS χθες, η Bank of America επίσης χθες, το ΔΝΤ, τοποθετούν το ποσοστό στην περιοχή από το 1,3% έως και το 2,3%. Είναι και η χειρότερη του αναμενομένου επίδοση του 2023 που αλλάζει τη βάση υπολογισμού, είναι και ο προβληματισμός για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με την οποία η Ελλάδα έχει μεγάλο βαθμό εξάρτησης. Πιθανότερο ενδεχόμενο, να κατεβάσουμε τον στόχο προς το 2,3-2,4% και… βλέπουμε. Θα είναι δύσκολη χρονιά.

«Ενόχλησαν» τα στοιχεία της Eurostat

Όλους τους αριθμούς μπορείς να τους ερμηνεύσεις με τον τρόπο που επιθυμείς. Στο υπουργείο Οικονομικών επομένως δεν «στέκονται» τόσο στο γεγονός ότι σε όρους αγοραστικής δύναμης ο Έλληνας είναι πλέον ο δεύτερος φτωχότερος πολίτης της Ευρώπης αλλά στο ότι από το 2019 μέχρι σήμερα υπήρξε ταχύτερη αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ συγκριτικά με την Ευρώπη η οποία έχει μπει σε κύκλο στασιμότητας. Οι ερμηνείες αφορούν τα πολιτικά κόμματα που έχουν τους δικούς τους λόγους να παρουσιάζουν τα δεδομένα όπως βολεύει. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Έλληνας καταναλωτής βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρώπης και βιώνει πολύ έντονα και την πληθωριστική κρίση και το ράλι των τιμών των ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ