Οι δύο εξαγορές προ των πυλών στο ΧΑ, η τιμή του placement της Πειραιώς και η μπύρα που... φουσκώνει

Οι δύο εξαγορές προ των πυλών στο ΧΑ, η τιμή του placement της Πειραιώς και η μπύρα που... φουσκώνει

Ελληνες και ξένοι οι μνηστήρες για τις εισηγμένες... νύφες

Στους Γερμανούς της GLS η ACS- στην SoftOne του Γερμανού η Entersoft

Πολύ κοντά στην υπογραφή 2 συμφωνιών είναι η επιχειρηματική κοινότητα, με αμφότερες να αφορούν είτε έμμεσα είτε άμεσα εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το team του fpress παρακολουθεί, εκ του σύνεγγυς, τις εξελίξεις-άλλωστε σας προϊδεάζει σχετικά τις τελευταίες ημέρες με όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο. Η μεν μία συμφωνία αφορά στην πώληση της ACS-θυγατρικής του ομίλου Quest Holdings στην General Logistic Systems, με τον Γερμανικό όμιλο με παρουσία-ήδη- σε Κροατία, Ρουμανία και Σερβία να "κατεβαίνει" προς την Ελλάδα.

Η δε άλλη σχετίζεται με την εισηγμένη στο ΧΑ Entersoft που εδώ και καιρό ήταν στο monitoring των επιτελικών της SoftOne.Ο λόγος που το Olympia Group- συμφερόντων Πάνου Γερμανού- είναι πολύ κοντά στην απόκτηση της Entersoft θα πρέπει να αναζητθεί λίγα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα το 2016 όταν ο proxy όμιλος εξαγόραζε το 33% της SoftOne. Συγκεκριμένα τότε (Ιούνιος 2016) η επένδυση αυτή του ομίλου Olympia στην ελληνική αγορά, λειτουργεί συμπληρωματικά και εξελικτικά ως προς τις συνολικές του δραστηριότητες και συγκεκριμένα στον κλάδο της τεχνολογίας retail και διανομής, όπου διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και παρουσία στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Συγκεκριμένα, η είσοδος στη σύνθεση της Softone Technologies επιτρέπει στον όμιλο Olympia την ανάπτυξη συνεργειών με τις εταιρείες του, ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι διευρύνει ιδιαίτερα τις προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης της Softone στις αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου, όπως η Πολωνία και άλλες αγορές της βόρειας Ευρώπης. Η Softone Technologies δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διάθεση πρωτοποριακών υπηρεσιών και προϊόντων business software. Η εταιρεία διακρίνεται για το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα να προσφέρει ERP συστήματα αξιοποιώντας τις δυνατότητες του cloud computing.

Mε εξωστρεφή πορεία και δραστηριοποίηση σε Ρουμανία, Σερβία, Κύπρο και Βουλγαρία η Softone Technologies αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες business λογισμικού. Κατά την τελευταία πενταετία, η εταιρεία παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλές αποδόσεις που αποτυπώνονται σε αύξηση εσόδων και κερδών προ φόρων.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ηγγικεν η ώρα του placement

"Κλείδωσε" η διάθεση (συνδυαστικά) του 27% της Πειραιώς, στα 3,80 ευρώ- κατά πάσα πιθανότητα- "κλειδώνει" η τιμή διάθεσης. Με στόχο τη διάθεση του συνόλου των μετοχών της Πειραιώς που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το ΤΧΣ, θα ξεκινήσει την Δευτέρα η συνδυασμένη προσφορά του 27% σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η διάθεση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα, μέσω 2 "βιβλίων", και σε 2 φάσεις με το 20% ή 22% σε πρώτη και το 7% ή 5% ανάλογα με την ζήτησηκαι το πως θα διαμορφωθεί σε σχέση με το discount η "τιμολόγηση" από τα μεγάλα σπίτια- και δη τα Αμερικανικά/αυτά που "έφερε" το road showτης JPMC στη Νέα Υόρκη.

Στα 4,07 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με άνοδο 5,22% και συναλλαγές 5,77 εκατ. Στα 5,088 δισ. η αποτίμηση, με το 27% να αντιστοιχεί σε 1.373 δισ. δλδ ένα μέγεθος που είχαν θέσει ως ελάχιστο ζητούμενο οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη. Το σημαντικό για την αγορά είναι πως, τελικά περνά η πρόθεση του Χρήστου Μεγάλου για μία διαδικασία αρκετά ανοιχτή στο εγχώριο (μικρό)επενδυτικό κοινό. Το δε χθεσινό "κλείσιμο" της μετοχής στο "υψηλό ημέρας" ενισχύει την πιθανότητα η τιμή διάθεσης να οριστεί στα 3,80 ευρώ-δλδ με μικρό discount-.

Πώς η μπύρα... φουσκώνει τα μεγέθη της IDEAL HOLDINGS

Μια καλή χρονιά για την IDEAL Holdings ήταν το 2023. Κύκλος εργασιών 384,3 εκατ. ebitda 53,9 εκατ. και καθαρά κέρδη 26,7 εκατ. με πολύ σημαντική την συνεισφορά της αλυσίδας Attica Stores. Το 2023 ολοκληρώσαμε τον 1ο κύκλο του μετασχηματισμού της IDEAL σε εταιρεία συμμετοχών και θέσαμε τις βάσεις για τα επόμενα βήματα...το μότο του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, με τον πρόεδρο του δ.σ της εισηγμένης αισιόδοξο και για το 2024.

Ωστόσο, για την εισηγμένη η παλαιότερη σταθερά-πυλώνας των εσόδων είναι η Astir Vitogiannis- από τους κορυφαίους κατασκευαστές μεταλλικών πωμάτων παγκοσμίως, με 71 χρόνια παρουσίας στον κλάδο εμφιάλωσης. Το κομμάτι για την εμφιάλωση μπύρας και αναψυκτικών είναι από τα πιο πρωτοποριακά στην Ευρώπη με ευρύτατο πελατολόγιο. Ακριβώς σε αυτό είναι και το "κλειδί" για σημαντική αύξηση των εσόδων/κερδοφορίας: στην μπύρα, καθώς με στοιχεία φορέων του HO.RE.CA η μεγέθυνση της συγκεκριμένης αγοράς παγκοσμίως είναι εντυπωσιακή, από 610 δισ.$ το 2021 οι εκτιμήσεις φθάνουν στα 815 δισ.$ το 2028- και σχεδόν 700 δισ. την φετεινή χρήση.

Το εκτενές δίκτυο διανομής της, καλύπτει πάνω από 700 προορισμούς διεθνώς, διαθέτοντας τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες και στις 5 ηπείρους, από τη Νέα Ζηλανδία ως την Καλιφόρνια και από τη Νότια Αφρική ως την Ιρλανδία. Τον Ιούλιο του 2022, η Αστήρ Βυτόγιαννης εξαγόρασε από την AB Inbev, την θυγατρική της Coleus Packaging Proprietary Limited κατά ποσοστό 74,99%.

Η Coleus διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Νότια Αφρική και τις γύρω χώρες. Η εταιρεία διέθεσε περισσότερα από 6,2 δισεκατομμύρια πώματα το 2021 στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των: AB InBev Group, Heineken, Distell, Diageo και Coca Cola, οι οποίες αποτελούν το 98% των πωλήσεών της.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ