ΚΕΠΕ: Ενίσχυση του «δείκτη φόβου» για την ελληνική οικονομία τον Μάρτιο

ΚΕΠΕ: Ενίσχυση του «δείκτη φόβου» για την ελληνική οικονομία τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε ο «δείκτης φόβου» που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο δείκτης αυξήθηκε φτάνοντας το 29,92% τον Μάρτιο του 2023 από 27,18% τον Φεβρουάριο του 2023.

Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Στις 31/3/2023 ο δείκτης ήταν σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,52%, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη Large Cap στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εξάλλου, ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) του ΚΕΠΕ για την ελληνική οικονομία τον Δεκέμβριο του σημείωσε άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη περίοδο, φτάνοντας σε νέο ανώτατο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Η εν λόγω εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της συνολικά ανοδικής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα.

Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι αντανακλά την ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Παράλληλα, καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις και η απορρέουσα αβεβαιότητα που σχετίζονται με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των
επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, καθώς η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ