Φ. Λέιν: Η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάιο

Φ. Λέιν: Η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάιο

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά τα δεδομένα

Την άποψη ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με τις προβλέψεις, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φιλιπ Λέιν.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Λέιν, υποστήριξε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ΕΚΤ, πριν δηλαδή τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, "θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση τον Μάιο".

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά τα δεδομένα ώστε να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να ισχύουν οι συνθήκες που θα δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Μάιο.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει πλήρως αύξηση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων ύψους 3% στις 4 Μαΐου και βλέπουν άλλες 25 μονάδες βάσης μέχρι τα μέσα του έτους, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις που είχαν γίνει ένα μήνα πριν, όταν αναμένονταν διπλάσιες αυξήσεις επιτοκίων.

Επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό τη στάση του, ο Λέιν υποστήριξε ότι η απόφαση του Μαΐου θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την αξιολόγηση της τράπεζας για την υποκείμενη δυναμική των τιμών και από το πόσο γρήγορα οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων επηρεάζουν την οικονομία.

Αν και οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά περίπου 10% τον περασμένο μήνα, η αστάθεια έχει υποχωρήσει και ο υποκείμενος πληθωρισμός, μια βασική ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συνεχίζει να επιταχύνεται, ενισχύοντας την υπόθεση για αυξήσεις επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ