Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ έως το 2025

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ο βασικός δείκτης υπερέβη το 5% το πρώτο εξάμηνο του 2023 Το βασικό επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί στο 3,25%, αναφέρουν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ έως το 2025

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης θα τον αφήσει λίγο πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2025, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Τόσο ο τίτλος όσο και τα υποκείμενα μέτρα προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 2,1% εκείνο το έτος, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg - η πρώτη που καλύπτει την περίοδο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και επί του παρόντος απασχολεί ιδιαίτερα την ΕΚΤ, θα κορυφωθεί στο τρέχον επίπεδο του 5,2% το πρώτο τρίμηνο πριν χαλαρώσει στο 3,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι προβλέψεις προσφέρουν μια γεύση από το πώς μπορεί να είναι οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ όταν φτάσουν τον επόμενο μήνα μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω του καιρού. Το τελευταίο σετ, τον Δεκέμβριο, είχε δομικό πληθωρισμό στο 2,4% το 2025, ωθώντας την ΕΚΤ να συνεχίσει την πιο επιθετική περίοδο αυξήσεων επιτοκίων στην ιστορία της.

Η οικονομία της Ευρώπης έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι φοβόμασταν απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και μπορεί να αποφύγει ακόμη και μια ρηχή ύφεση. Οι ερωτηθέντες βλέπουν συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από ανάκαμψη. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,4% το 2023 και 1,2% το 2024, προβλέπει η έρευνα.

Η Γερμανία είναι η μόνη οικονομία μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων της ευρωζώνης που έχει δει να συρρικνώνεται φέτος, ενώ η Ισπανία πρόκειται να καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό επέκτασης.

Η ΕΚΤ αναμένεται ακόμη να αυξήσει το βασικό επιτόκιο πολιτικής της στο ανώτατο επίπεδο του 3,25% από 2,5% σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, την οποία δεσμεύτηκαν οι αξιωματούχοι στην τελευταία τους συνεδρίαση, και μια αύξηση κατά ένα τέταρτο μετά από αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ