Συνάντηση Γιέλεν με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο στην Ελβετία

Πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση

Συνάντηση Γιέλεν με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο στην Ελβετία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη της πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Λιου Χε, στις 18 Ιανουαρίου στη Ζυρίχη, κάνοντας μια παράκαμψη καθ' οδόν προς τις συνομιλίες στην Αφρική.

Το ζευγάρι «θα ανταλλάξει απόψεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις και άλλα οικονομικά ζητήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε τη συνάντηση αργά τη Δευτέρα, λέγοντας ότι στοχεύει στην ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής και στην εφαρμογή των συμφωνιών που έγιναν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Τζο Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου έτους. Οι εμπορικές ομάδες έχουν διατηρήσει «υγιή επικοινωνία», ανέφερε το υπουργείο.

Οι αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις ακολουθούν τη συνάντηση τον Νοέμβριο των Μπάιντεν και Σι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο σύνοδος για τους αρχηγούς κρατών και ξεκίνησε μια μέτρια απόψυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Παρόλα αυτά, η συνάντηση το πρωί της Τετάρτης στην Ελβετία θα μπορούσε να είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συνεχίζουν να διαπληκτίζονται για το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυτονομία της Ταϊβάν. Τους τελευταίους μήνες η Γέλεν υπερασπίστηκε μια λεγόμενη πολιτική «φιλίας» που θα έβλεπε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να βασίζονται λιγότερο στην Κίνα για την προμήθεια κρίσιμων αγαθών.

Αυτό και οι προσπάθειες να αρνηθεί στην Κίνα την πρόσβαση σε τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων ημιαγωγών, οδήγησε το Πεκίνο να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για οικονομικό προστατευτισμό και να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές του 2023. Η Γέλεν είπε τον Δεκέμβριο ότι δεν είχε συγκεκριμένα σχέδια για ένα παρόμοιο ταξίδι, αλλά ήταν ανοιχτή σε αυτό το ενδεχόμενο.

Εκτός από την αντιμετώπιση αρκετών ευαίσθητων θεμάτων, η Γέλεν θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τη συγκέντρωση της Ζυρίχης για να ρωτήσει τον Λιου σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της Κίνας και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά την εδραίωση της εξουσίας του Σι κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο.

Η Γέλεν δήλωσε στο Bloomberg News τον Νοέμβριο ότι ο ενισχυμένος έλεγχος της εξουσίας από τον Σι και ο κύκλος εργασιών κορυφαίων αξιωματούχων στο Πεκίνο είχαν αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Η Γέλεν μπορεί να ρωτήσει για μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων που υποδηλώνουν ότι η νέα ηγετική ομάδα είναι πράγματι πρόθυμη να δώσει στον ιδιωτικό τομέα περισσότερο χώρο και υποστήριξη.

Ο Λιου, με τον οποίο η Γέλεν έχει πραγματοποιήσει τρεις βιντεοδιασκέψεις, είναι μεταξύ των αξιωματούχων που αναμένεται να εγκαταλείψουν την τρέχουσα θέση του όταν ο Σι αποκαλύψει τη νέα κυβέρνησή του τον Μάρτιο.

Η στάση της Ζυρίχης έρχεται στο μπροστινό μέρος ενός ταξιδιού 11 ημερών που μεταφέρει τον επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών στη Σενεγάλη, τη Ζάμπια και τη Νότια Αφρική. Είναι μέρος μιας στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για την οικοδόμηση δεσμών στην ήπειρο και την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Liu βρίσκεται στην Ελβετία για να παραστεί στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ