Η τιμή του φυσικού αερίου της Ευρώπης πέφτει ξανά, ο ζεστός καιρός φέρνει ανακούφιση στις αγορές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν από τον πόλεμο Η πτώση των τιμών αμβλύνει τις πιέσεις σε πολιτικούς και κεντρικές τράπεζες

Η τιμή του φυσικού αερίου της Ευρώπης πέφτει ξανά, ο ζεστός καιρός φέρνει ανακούφιση στις αγορές

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη επέκτειναν τις μειώσεις καθώς ο ζεστός καιρός περιορίζει τη ζήτηση και μειώνει την πίεση στους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7,8% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι ήπιες συνθήκες έχουν εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, με μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο να καταγράφουν νωρίτερα το θερμότερο ξεκίνημά τους στο έτος. Ενώ χαμηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα, η κεντρική και νότια Ευρώπη προβλέπεται να παραμείνει ασυνήθιστα ζεστή.

Η θερμή περίοδος μείωσε την ανάγκη για θέρμανση και άμβλυνε τις ανησυχίες σχετικά με την πολύ γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οι τιμές έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό του μέσου όρου για το 2022, μια ευλογία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους καταναλωτές που δυσκολεύτηκαν με την αύξηση των λογαριασμών τον τελευταίο χρόνο, καθώς και για τις κεντρικές τράπεζες που αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να καταπνίξουν τον πληθωρισμό.

«Όσο οι προβλέψεις δεν δείχνουν χειμερινό καιρό, περαιτέρω απώλειες φαίνονται πιθανές», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της εταιρείας διαπραγμάτευσης Energi Danmark A/S.

Η ζήτηση φυσικού αερίου έχει επίσης υποχωρήσει με την ισχυρή παραγωγή αιολικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες. Η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι κοντά σε ρεκόρ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε πρωτοφανή επίπεδα στα τέλη του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, οι άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου με το πρώτο πλήρες φορτίο να φτάνει στον νέο τερματικό σταθμό εισαγωγών της Γερμανίας στο Wilhelmshave, διατήρησαν επίσης τις τιμές υπό έλεγχο.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου πρώτου μήνα ήταν 2,5% χαμηλότερα στα 70,50 ευρώ τη μεγαβατώρα από τις 10:08 π.μ. στο Άμστερνταμ, μετά από πτώση 6,1% την Τρίτη. Η αντίστοιχη σύμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε έως και 3,1%.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να παροτρύνουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια. Παρά τον πρόσφατο ήπιο καιρό, μεγάλο μέρος του χειμώνα εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο για την εποχή εκείνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ