Γαλλία: Απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού, ανάσα για την ΕΚΤ

Το επιτόκιο μειώνεται στο 6,7% τον Δεκέμβριο, προέβλεπαν οι οικονομολόγοι 7,3% Η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών μειώνεται ελαφρώς καθώς επιδεινώνονται τα οικονομικά

Γαλλία: Απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού, ανάσα για την ΕΚΤ

 

Ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Με βραδύτερο πληθωρισμό ενέργειας και υπηρεσιών, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,7% από ένα χρόνο νωρίτερα μετά από αυξήσεις ρεκόρ 7,1% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν επιτάχυνση στο 7,3% τον τελευταίο μήνα του 2022, εν μέρει λόγω της έναρξης της κυβέρνησης να καταργεί σταδιακά τις εκπτώσεις καυσίμων.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, και τα στοιχεία την Παρασκευή για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ αναμένεται να δείξουν νέα επιβράδυνση στο 9,5% από 10,1% προηγουμένως.

Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί είναι μια ανακούφιση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο θεσμός με έδρα τη Φρανκφούρτη επέλεξε ήδη μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων μισής μονάδας στην τελευταία του συνεδρίαση, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο.

Τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο μετά τα τελευταία γαλλικά στοιχεία, ενώ οι traders περιόρισαν τα στοιχήματα για το μέγιστο επιτόκιο στον κύκλο αύξησης της ΕΚΤ, τιμολογώντας περίπου 146 μονάδες βάσης πρόσθετης σύσφιξης έως τα μέσα του 2023, από περίπου 152 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της Τρίτης.

Μια θερμότερη από την αναμενόμενη έναρξη του χειμώνα θα μπορούσε επίσης να μετριάσει μέρος της πίεσης του κόστους, καθώς η ζήτηση για ενέργεια αποδεικνύεται πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι εξακολουθούν να απαιτούνται περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής για να σταματήσει και να αντιστραφεί μια τάση αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών και οι αγορές αναμένουν αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού στη Γαλλία μπορεί επίσης να αποδειχθεί βραχύβια καθώς η κυβέρνηση προσαρμόζει τα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για να επιτρέψει αύξηση 15% στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Και ακόμη και καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας υποχώρησε τον Δεκέμβριο, οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι τον Νοέμβριο.

«Ο πληθωρισμός θα πρέπει να παραμείνει υψηλός μέχρι την άνοιξη του 2023, ειδικά λόγω της μείωσης της ασπίδας των τιμών στην αρχή του έτους», έγραψε ο οικονομολόγος του Asteres , Sylvain Bersinger . «Ωστόσο, οι ευνοϊκές τάσεις στην τιμή της ενέργειας δείχνουν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee δήλωσε ότι αναμένει ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός θα αυξηθεί τους πρώτους δύο μήνες του έτους, με τη χαλάρωση από τον Μάρτιο να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις συγκρίσεις βάσης.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, η κυβέρνηση του οποίου πρόκειται να αντιμετωπίσει διαμάχη σχετικά με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παίρνει ως νίκη τη χαλάρωση του πληθωρισμού.

«Κατά τη διάρκεια του 2023, επιβεβαιώνω την πρόβλεψή μου, θα πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να αρχίζει να επιβραδύνεται», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter την Τετάρτη.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής συμπαρασύρουν ήδη την οικονομική παραγωγή στη Γαλλία, καθώς μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Μια ξεχωριστή έρευνα την Τετάρτη έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά μία μονάδα στο 82 τον Δεκέμβριο με τους καταναλωτές να γίνονται λιγότερο ανοδικοί σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν επίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ