Οι ενεργειακές δαπάνες της Ευρώπης ξεπερνούν τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς φτάνει ο χειμώνας

Οι μαζικές δαπάνες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα με 10,5 εκ. ευρώ και 5,74% του ΑΕΠ

Οι ενεργειακές δαπάνες της Ευρώπης ξεπερνούν τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς φτάνει ο χειμώνας

Ο τεράστιος στόχος της Ευρώπης για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών ξεπέρασε τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ αυτόν τον μήνα, με τις χώρες να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει της κατακόρυφης πτώσης των θερμοκρασιών.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την εκτίναξη του κόστους, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για αύξηση 50 δισ.

Τα μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία προσθέτουν 105 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό το σύνολο, καθώς η περιοχή συνεχίζει να παλεύει με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις έρχονται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα χαμηλές» σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον προγνώστη Maxar.

Η δαπάνη είναι σχεδόν ισοδύναμη με το κοινό πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ορόσημο της ΕΕ, που ξεκίνησε για να βοηθήσει στην προστασία της οικονομίας της περιοχής από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Bruegel κάλεσε την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ταμείο ενεργειακής κρίσης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης και να εξισώσει τον πιθανό φόρο στα κατώτατα όρια των εθνών.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα υποστούν νέες πιέσεις για να γίνουν πιο στοχευμένες στη στήριξη που προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra, συν-συγγραφέας της έκθεσης.

«Αυτό υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού για την ευρωπαϊκή αγορά, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη στις βιομηχανίες τους από άλλες».

Η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού της ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος για την παροχή ανακούφισης σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

Αυτό προσθέτει περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για να διατηρηθεί η οικονομία στη ζωή, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να στοχεύει σε μέτρα ανακούφισης. Αυτές περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές για εταιρείες και οικογένειες και μειώσεις φόρων που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

Οι υπουργοί Ενέργειας έχουν προγραμματιστεί για την τελευταία από μια σειρά έκτακτων συναντήσεων αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο ανεστάλη καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν μια βαθιά διαφωνία σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών.

Ταυτόχρονα, οι χώρες παλεύουν με ένα ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο στοχεύει να διατηρήσει τις ροές που προέρχονται από τη Μόσχα, περιορίζοντας παράλληλα τα έσοδά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ