Αχτίδα ελπίδας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Ο σύνθετος δείκτης PMI S&P Global αυξήθηκε απροσδόκητα στο 47,8 τον Νοέμβριο Οι εταιρείες είδαν την προσφορά να μειώνεται και τις πληθωριστικές πιέσεις να χαλαρώνουν

Αχτίδα ελπίδας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης βλέπουν διστακτικές ενδείξεις ότι η οικονομική ύφεση της περιοχής μπορεί να χαλαρώσει καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ υποχωρεί και οι προσδοκίες για μελλοντική παραγωγή βελτιώνονται.

Ένας δείκτης που μετρά τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες αυξήθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την S&P Global. Ενώ εξακολουθεί να δείχνει σταθερά ότι μια ύφεση στην περιοχή των 19 εθνών βρίσκεται σε εξέλιξη, προσφέρει κάποιο περιθώριο να σκεφτούμε ότι η ύφεση μπορεί να είναι πιο ρηχή από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι διευθυντές προμηθειών στα εργοστάσια ανέφεραν βελτίωση της διαθεσιμότητας προμηθειών και μικρότερους χρόνους παράδοσης για τις εισροές. Η παραγωγή του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να συρρικνώνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με τη Γαλλία να βλέπει την πρώτη της συρρίκνωση από τον Φεβρουάριο του 2021.

Για τη ζώνη του ευρώ, τα στοιχεία συνάδουν με πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος με τριμηνιαίο ρυθμό λίγο πάνω από 0,2%, σύμφωνα με την S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών αυξήθηκε σε 47,8 τον Νοέμβριο από 47,3 τον προηγούμενο μήνα. Ένα επίπεδο πάνω από 50 θα έδειχνε ανάπτυξη.

«Είναι σαφές ότι η μεταποίηση παραμένει σε ανησυχητικά σοβαρή ύφεση και η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί επίσης να βρίσκεται υπό έντονες πιέσεις», δήλωσε ο Chris Williamson, οικονομολόγος της S&P Global. «Επομένως, μια ύφεση φαίνεται πιθανή, αν και τα τελευταία στοιχεία παρέχουν ελπίδα ότι η κλίμακα της ύφεσης μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο φοβόμασταν προηγουμένως».

Ενώ οι παραγγελίες συνέχισαν να μειώνονται με απότομο ρυθμό τον Νοέμβριο και η αύξηση της απασχόλησης μετριάστηκε ως αποτέλεσμα, ο ζεστός καιρός έχει μετριάσει ορισμένους φόβους για ελλείψεις ενέργειας τους επόμενους μήνες. Οι αυξήσεις των τιμών έχουν επίσης χαλαρώσει.

«Όχι μόνο αυτό θα πρέπει να βοηθήσει στον περιορισμό της κρίσης του κόστους ζωής σε κάποιο βαθμό, αλλά οι καλύτερες προοπτικές του πληθωρισμού θα πρέπει να απομακρύνουν κάποια πίεση από την ανάγκη για περαιτέρω επιθετική σύσφιξη της πολιτικής», δήλωσε ο Williamson.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν διαμηνύσει ότι απέχουν πολύ από την αύξηση των επιτοκίων και σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα να συρρικνώνουν τον ισολογισμό του ιδρύματος. Την ίδια στιγμή, η όρεξη για επανάληψη των υπερμεγεθών αυξήσεων των τριών τετάρτων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου φαίνεται να μειώνεται, με ακόμη και μερικούς από τους πιο γερακίσιους αξιωματούχους να αγκαλιάζουν μια πιο μετριοπαθή κίνηση 50 μονάδων βάσης.

Οι ενδείξεις PMI για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αργότερα την Τετάρτη προβλέπεται να δείξουν έλλειψη ανάπτυξης και στις δύο οικονομίες. Τα στοιχεία της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 47,7 από 49,8 τον Οκτώβριο, η χαμηλότερη ανάγνωση από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ