Γαλλίας - Γερμανία εναντίον ΗΠΑ για την ελάφρυνση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις εταιρείες

Συνάντηση του Λε Μερ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Λίντνερ τη Δευτέρα Οι δύο υπουργοί θα εργαστούν για την αντιμετώπιση των πολιτικών των ΗΠΑ

Γαλλίας - Γερμανία εναντίον ΗΠΑ για την ελάφρυνση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις εταιρείες

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ θα συνεργαστεί με τον Γερμανό ομόλογό του Κριστιάν Λίντνερ για την ευθυγράμμιση της βοήθειας σε εταιρείες που παλεύουν με υψηλές τιμές ενέργειας, συντονίζοντας παράλληλα μια απάντηση στις ενεργειακές πολιτικές των ΗΠΑ.

Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν τη λεγόμενη «δασμολογική ασπίδα», ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις εταιρείες από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

«Δεν θα διεξάγουμε πόλεμο μεταξύ μας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λε Μερ στη France Inter το Σάββατο. "Το πραγματικό θέμα είναι οι τιμές της ενέργειας ειδικά στις ΗΠΑ και στην Ασία. Οι ΗΠΑ ενεργούν ως μπλοκ, η Ευρώπη πρέπει να ενεργεί ως μπλοκ».

Ο Λε Μερ θα συναντηθεί με τον Λίντνερ στο Παρίσι τη Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν από επίσημη επίσημη επίσημη επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επικρίνει τον νόμο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού. Η νομοθεσία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη σχετικά με τον αντίκτυπο των κινήτρων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Le Maire είπε επίσης ότι «αγωνίζεται» για να διατηρήσει το λεγόμενο σύστημα Arenh, το οποίο αναγκάζει την Electricite de France SA, να πουλήσει ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλή τιμή στους αντιπάλους της. Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που πωλείται στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού σε 20 τεραβατώρες το επόμενο έτος. Το σύστημα πρέπει να εγκρίνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Σάββατο, ο Le Maire είπε ότι οι μισές γαλλικές εταιρείες επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην Arenh. Το σύστημα δημιουργήθηκε το 2010 για να συμμορφωθεί με τους κανόνες ανταγωνισμού του μπλοκ, επιτρέποντας στους ανταγωνιστές προμηθευτές ενέργειας στη Γαλλία να αγοράζουν μια ορισμένη ποσότητα πυρηνικής ενέργειας ετησίως από την EDF σε καθορισμένη τιμή.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις «θα προστατευθούν όπως και οι γερμανικές εταιρείες», δήλωσε ο Le Maire. Πριν από μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, προέτρεψε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να συμφωνήσει σε νέους μηχανισμούς για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ