Βιομηχανία: Υποχώρηση προσδοκιών τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Βιομηχανία: Υποχώρηση προσδοκιών τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,9 μονάδες).

Υποχώρηση των προσδοκιών παρατηρείται στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,9 μονάδες).

Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε επιδείνωση των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και διόγκωσης των αποθεμάτων.

Παράλληλα, το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ πλέον το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Επίσης, σημειώθηκε επιδείνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, μείωση 1,2% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 5,3% στην ΕΕ 27 αλλά και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 1,9% (y-o-y).

Ακόμη, νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας 56,2% σημειώθηκε τον Αύγουστο (y-o-y) καθώς και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ