Ευρωπαϊκή παράλυση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε την ενεργειακή κρίση σε συνάντηση με τα κράτη μέλη Ο μηχανισμός πλωτήρα της ΕΕ μπορεί να κατανέμει το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου

Ευρωπαϊκή παράλυση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε ότι δεν βλέπει ένα ανώτατο όριο τιμών στο εισαγόμενο φυσικό αέριο ως το καλύτερο εργαλείο για να χαλιναγωγήσει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και αντ' αυτού πρότεινε ένα σχέδιο που θα κατανείμει το αυξανόμενο κόστος σε βάθος χρόνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ανάλυσή της για πιθανές ενέργειες για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου σε συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ με γνώση των συνομιλιών. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ παροτρύνθηκε από τους ηγέτες του μπλοκ τον περασμένο μήνα να αξιολογήσει ένα σύνολο μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός δυναμικού διαδρόμου τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου, και να παρουσιάσει νομικές προτάσεις.

Οι χώρες με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ελλάδα πίεζαν σκληρά για να περιορίσουν το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο ταλανίζει τις οικονομίες και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό καθώς η περιοχή οδεύει προς έναν χειμώνα με δραστικά μειωμένες αποστολές από τη Ρωσία. Η Επιτροπή, η οποία νωρίτερα φέτος είχε αντιταχθεί στην παρέμβαση στην αγορά, υπέκυψε στις πιέσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οκτωβρίου, προτείνοντας ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα άνοιγε το δρόμο για έναν κανονισμό για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών στην ολλανδική διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων, της οποίας ο κύριος δείκτης είναι το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται στην ήπειρο.

Η προσέγγιση μπρος-πίσω από την Επιτροπή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια ταχεία συμφωνία των κυβερνήσεων σχετικά με το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αποφυγή της ακραίας αστάθειας στα ενεργειακά παράγωγα και τη χρήση της κοινής αγοραστικής δύναμης της ΕΕ ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις με τους παγκόσμιους προμηθευτές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση στις 24 Νοεμβρίου.

Ενώ η εκτίμηση της Επιτροπής επικρίθηκε από μια ομάδα χωρών που ζητούν ανώτατο όριο τιμών, η Ολλανδία και η Γερμανία ενέκριναν την ανάλυσή της.

Διακυβεύεται το μέλλον της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του μπλοκ, την οποία η ενεργειακή κρίση απειλεί να ωθήσει σε ύφεση καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές παραπαίουν από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Η ΕΕ προσπαθεί να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις περισσότερων από τα μισά από τα 27 έθνη της για περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου με την ανάγκη να αποφευχθεί η υπονόμευση της ενιαίας αγοράς της ή η εμβάθυνση των οικονομικών διαιρέσεων μεταξύ των κρατών μελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ