Αναλυτές βλέπουν τη FED να αυξάνει τα επιτόκια πάνω από 5%

Ο Πάουελ επεσήμανε υψηλότερα ποσοστά, αλλά οι αξιωματούχοι δεν είναι ξεκάθαροι Ο πρόεδρος πρότεινε επίσης διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

Αναλυτές βλέπουν τη FED να αυξάνει τα επιτόκια πάνω από 5%

Η δήλωση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι τα μέγιστα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα από ότι πιστευόταν προηγουμένως, κάνει τη Wall Street να βλέπει επιτόκια πάνω από 5%. 

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς τον Σεπτέμβριο, εκτίμησε ότι θα φτάσει σε ένα εύρος στόχου από 4,5% έως 4,75% το 2023. Αλλά ο Πάουελ, επικαλούμενος τον υψηλό πληθωρισμό και μια πολύ σφιχτή αγορά εργασίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι «τα εισερχόμενα στοιχεία από την τελευταία μας συνεδρίαση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως».

Μίλησε αφού οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε εύρος 3,75% έως 4%, επεκτείνοντας την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας από τη δεκαετία του 1980.

Τέσσερις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed που μίλησαν μετά τη συνεδρίαση επεσήμαναν ομοίως υψηλότερο επιτόκιο χωρίς να δώσουν ακριβή πρόβλεψη. Ο πρόεδρος της Richmond Fed Τόμας Μπάρκιν δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ότι είναι «απολύτως πιθανό» η κεντρική τράπεζα να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5%, αν και αυτό δεν είναι το τρέχον σχέδιο.

Με λίγα πράγματα να προχωρούν πέρα από τα σχόλια του Πάουελ και τη δήλωση της Fed την Τετάρτη, οι οικονομολόγοι της Nomura Holdings Inc. μετά τη συνεδρίαση αύξησαν την εκτίμησή τους για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια σε ένα εύρος 5,5% έως 5,75%. Άλλοι επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις που ήταν για 5% ή υψηλότερο το επόμενο έτος.

Ο Πάουελ είπε ότι ο στόχος ήταν να είναι «αρκετά περιοριστικός» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% της Fed. Ένας τρόπος είναι να καθοριστούν τα ποσοστά πάνω από τον πληθωρισμό ή τον αναμενόμενο πληθωρισμό, αν και συμπεριέλαβε διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μετρηθεί ο υποκείμενος πληθωρισμός ή οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

«Δεν έχω συγκεκριμένο αριθμό για εσάς» για το πώς να μετρήσετε τον πληθωρισμό, είπε.

Οι βασικές τιμές των ΗΠΑ, οι οποίες εξαιρούσαν τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκαν 5,1% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη που προτιμά η Fed.

«Η άποψή μας για τον τελικό συντελεστή είναι περισσότερο εκτίμηση παρά υψηλή επιστήμη», δήλωσε ο Jonathan Millar, ανώτερος οικονομολόγος της Barclays Plc στη Νέα Υόρκη.

Ο Millar εκτιμά το 5% έως 5,25% ως τελική τιμή, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. «Η έλλειψη σαφήνειας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι δεν έχουν μεγάλη πεποίθηση σε καμία από τις τυποποιημένες προσεγγίσεις, γεγονός που τους οδήγησε σε μια πιο ad hoc προσέγγιση που έχει επικριτικό χαρακτήρα», είπε.

Ο Πάουελ συζήτησε επίσης την ανάγκη να δροσιστεί η αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η έκθεση για την απασχόληση του Οκτωβρίου, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, έδειξε μόνο μικρή πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τις προσλήψεις τον περασμένο μήνα κατά περισσότερο από το αναμενόμενο 261.000 και οι μέσες ωριαίες αποδοχές επιταχύνθηκαν από τον Σεπτέμβριο, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 3,7%.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μια σφιχτή αγορά εργασίας και οι μισθολογικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι αρκετά αυξημένες», δήλωσε η Lydia Boussour, ανώτερη οικονομολόγος στην EY Parthenon, η οποία αναμένει τελικό επιτόκιο 4,5% έως 4,75%. «Η Fed πρέπει να συνεχίσει να το κάνει».

Σε ξεχωριστές παρατηρήσεις την Παρασκευή, η πρόεδρος της Boston Fed, Susan Collins, δήλωσε ότι η άποψή της για τα μέγιστα επιτόκια είχε αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, αλλά «πραγματικά πιστεύω ότι είναι πρόωρο να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι για το πώς μπορεί πραγματικά να μοιάζει αυτό, επειδή τα πράγματα εξακολουθούν να εξελίσσονται».

Ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε στο Associated Press, ότι αναμένει να εκδώσει υψηλότερη πρόβλεψη για την κορυφή των επιτοκίων το επόμενο έτος από ότι τον Σεπτέμβριο, ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει αυτόν τον αριθμό τώρα. Και ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου Τσαρλς Έβανς, δήλωσε στο Reuters, ότι αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τελικά τα επιτόκια «ελαφρώς υψηλότερα» από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg πριν από τη συνεδρίαση προέβλεπαν τελικό επιτόκιο 5%. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και θα φτάσει στην κορυφή περίπου 5,1% έως τα μέσα του 2023.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg, πιστεύουν ότι,

«Ο Πάουελ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές στη συνεδρίαση της FOMC στις 2 Νοεμβρίου: Μην περιμένετε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης κάθε φορά, αλλά δεν κάνουμε ούτε μια στροφή dovish. Αναμένουμε ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και θα δημοσιεύσει ένα νέο διάγραμμα κουκκίδων που δείχνει ένα τελικό επιτόκιο περίπου 5%."

Η FOMC στις προβλέψεις της "dot plot" αναθεώρησε προς τα πάνω την άποψή της για τον κορυφαίο ρυθμό σε καθεμία από τις τρεις τριμηνιαίες προβλέψεις φέτος ως απάντηση στον πληθωρισμό που συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή των προβλέψεων. Θα υπάρξουν δύο εκθέσεις τιμών καταναλωτή πριν από την απόφαση της FOMC του Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του Οκτωβρίου που δημοσιεύθηκαν στις 10 Νοεμβρίου.

Ο Πάουελ χρησιμοποίησε τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση για να μετατοπίσει την εστίαση από το μέγεθος της επόμενης αύξησης, η οποία αποτέλεσε κεντρικό σημείο εστίασης για τη Wall Street, στα επιτόκια που κορυφώνονται σε υψηλότερο επίπεδο και παραμένουν εκεί για αρκετό καιρό για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

«Το ζήτημα στο μέλλον είναι να φτάσουμε τα επιτόκια σε ένα οροπέδιο, να είστε σχετικά σίγουροι ότι είναι περιοριστικά», δήλωσε ο Vincent Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus and Mellon, ο οποίος τοποθετεί τον τελικό συντελεστή στο 5% έως 5,25%. «Επομένως, κρατήστε το επιτόκιο των κεφαλαίων σταθερό για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να πειστείτε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο».

Ένας συνήθης τρόπος αξιολόγησης των θετικών πραγματικών επιτοκίων που επιθυμεί ο Πάουελ θα ήταν τα ποσοστά που υπερβαίνουν τον αναμενόμενο πληθωρισμό το επόμενο έτος, το οποίο θα είναι 5% χρησιμοποιώντας την εκτίμηση για το επόμενο έτος στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ή περίπου 3,5% για τον δομικό πληθωρισμό του 2023, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, όπως μετρήθηκε από τις προβλέψεις των επαγγελματιών οικονομολόγων.

«Αυτό θα έλεγε ότι το πραγματικό ποσοστό κεφαλαίων είναι περίπου μηδενικό ή ακόμα και αρνητικό», δήλωσε ο Τζόναθαν Ράιτ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. «Και αυτό θα σήμαινε ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να επιτύχει την περιοριστική στάση που απαιτείται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ