Παγώνουν τα επιτόκια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Φόβοι για έκρηξη των οφειλών προς την εφορία

Παγώνουν τα επιτόκια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το πάγωμα των επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, για ένα χρόνο, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αποσυνδέοντας τα από το euribor, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για τα επιτόκια εκπρόθεσμης καταβολής φόρων και τελών τα οποία, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα παραμείνουν αμετάβλητα (έως 2 Νοεμβρίου 2023) στο 8,76% τον χρόνο ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αμετάβλητο παραμένει και το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων το οποίο ανέρχεται στο 0,50% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση.

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη φορολογική διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογούμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ