Κυρ. Μητσοτάκης για Ελληνικό: Θα προσθέσει 2,4% στο ΑΕΠ και 70.000 θέσεις εργασίας

Κυρ. Μητσοτάκης για Ελληνικό: Θα προσθέσει 2,4% στο ΑΕΠ και 70.000 θέσεις εργασίας

«Τα λόγια έγιναν πράξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός στα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού, το οποίο χαρακτήρισε «ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας».

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του βασικού μετόχου της Lamda Development Σπύρου Λάτση που λόγω ανωτέρας βίας, όπως ο ίδιος είπε, απηύθυνε διαδικτυακά από την Ελβετία χαιρετισμό , του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρεία Οδυσσέα Αθανασίου, υπουργών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

«Σήμερα γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά. Το Ελληνικό είναι ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

«Πριν από 27 μήνες το χρονοδιάγραμμα τηρείται και οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς. Το περίφημο σύνθημα για τις μπουλντόζες του Ελληνικού έχει ακουστεί πολλές φορές, άλλοτε για να κρύψει καθυστερήσεις και εμπόδια και άλλοτε για να ακουστεί η αγωνία για να ξεκινήσει το έργο. Τα λόγια τώρα έγιναν πράξη. Και στο Ελληνικό το είπαμε και το κάναμε. Το εμβληματικό αυτό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα, ανατρέποντας παρωχημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, ένα κουβάρι που κατάφεραν να ξετυλίξουν τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Πολιτισμού. Τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε live την εκδήλωση:

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η πρώτη σχετική συζήτηση έγινε το 2007 και αφού πέρασε από 40 κύματα σε 7 χρόνια, το έργο με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά μπήκε σε τροχιά το 2014. «Εκτοτε ακούστηκαν πολλά μέχρι και τη μετατροπή της περιοχής σε κοινωνικό… λαχανόκηπο. Το 2016, με το πρόσχημα της αναθεώρησης της σύμβασης ή τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις υπήρξαν εκ νέου καθυστερήσεις, μέχρι το 2019 που το έργο πέρασε σε νέα φάση. Οι εργασίες ξεκίνησαν για τα καλά το 2021 και από τότε το νερό μπήκε στο αυλάκι και κυλάει ορμητικά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το όφελος αυτής της σπουδαίας επένδυσης είναι σημαντικό να απλώνεται όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρους τους Ελληνες και αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση με όλες τις μεγάλες επενδύσεις που προωθούμε. «Το 2022 είχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις φέτος και ευελπιστούμε ότι το ρεκόρ θα σπάσει και το επόμενο έτος. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια και θα προσθέσει 2,4% στο ΑΕΠ, άνω των 14 δις. ευρώ στα δημόσια ταμεία θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας».

Το έργο του Ελληνικού, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Οδυσσέα Αθανασίου προς τους εκπροσώπους του Τύπου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται με βάση τον σχεδιασμό. Το πρώτο μέρος του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, το Εxperience Park έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, έχει δοθεί στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ λίγο αργότερο δόθηκε και το Experience Center, τo Κέντρο Επισκεπτών, το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη,

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης μεταξύ άλλων τα μεγάλα έργα υποδομής της πρώτης φάσης, μεταξύ των οποίων κα η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, η κατασκευή με δαπάνη του επενδυτή του νέου κτηρίου ΑΜΕΑ, πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παραδίδεται το καλοκαίρι του νέου έτους, ενώ ξεκινούν και οι πρώιμες εργασίες για την κατασκευή του Riviera Tower, του μεγαλύτερου «πράσινου» ουρανοξύστη στην Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ