Φον Ντερ Λάιεν: Αποφάσισε «όχι» στο πλαφόν για το φυσικό αέριο και προκαλεί την οργή διπλωματών

Φον Ντερ Λάιεν: Αποφάσισε «όχι» στο πλαφόν για το φυσικό αέριο και προκαλεί την οργή διπλωματών

Τη γραμμή «Βερολίνου» σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υιοθετεί η πρόεδρος της Κομισιόν, προκαλώντας την οργή διπλωματών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να μην υιοθετήσει την πρόταση για επιβολή ανώτατου όριου (πλαφόν) στην τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico, παρά τις εκκλήσεις 15 χώρων της ΕΕ (ανάμεσα τους και η Ελλάδα).

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ-Γιόργκενσεν στη συνάντηση που είχε με τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Ε.Ε..

Αντί για πλαφόν... «non-paper»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είπε στους εξοργισμένους διπλωμάτες, ότι η Κομισιόν αντί για πλαφόν, θα παρουσιάσει ένα «non-paper» με προτάσεις για από κοινού αγορές αερίου. Ένας διπλωμάτης που πήρε τον λόγο είπε ότι στην πραγματικότητα η υπόσχεση της Κομισιόν ήταν ένα non-non paper. «Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη, επειδή δεν υπάρχει ακόμα, και είναι ένα non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις».

Μάλιστα τρεις διπλωμάτες είπαν στο Politico ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, γιατί φοβάται πως εάν πέσει στο τραπέζι του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια τέτοια πρόταση, τότε θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί. Η Γερμανία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πάντως για τον χειμώνα τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί.

Σύμφωνα με το Politico, η Γερμανία υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – κάτι που αποτελεί τοξικό συνδυασμό, ο οποίος -όπως προειδοποιούν αξιωματούχοι – θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε να επιτευχθεί και μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα πλειοδοτούν πλέον, ανεβάζοντας τις τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ