ΑΔΜΗΕ: Εγκαινιάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου - Εύβοιας

ΑΔΜΗΕ: Εγκαινιάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου - Εύβοιας

Σε πλήρη λειτουργία από τις 11 Ιουλίου, βρίσκεται η διασύνδεση Σκιάθου - Εύβοιας. καλύπτοντας με επιτυχία την αυξημένη ζήτηση της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Σκιάθο και τις βόρειες Σποράδες συνολικά.

Τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκιάθου-Εύβοιας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης Σκιάθου που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου.

Τη διασύνδεση εγκαινίασαν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Η διασύνδεση Σκιάθου - Εύβοιας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις 11 Ιουλίου, καλύπτοντας με επιτυχία την αυξημένη ζήτηση της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Σκιάθο και τις βόρειες Σποράδες συνολικά. Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη τεχνική πολυπλοκότητα, το οποίο περιλαμβάνει υποβρύχιο καλώδιο 29 χλμ., εναέρια Γραμμή Μεταφοράς 30 χλμ. στο έδαφος της Εύβοιας, έναν νέο Υποσταθμό κλειστού τύπου (GIS) στη Σκιάθο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στο Μαντούδι. Η διασύνδεση συμβασιοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 και παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημική κρίση, ηλεκτρίστηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια των εγκαινίων, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου εξήρε την προσήλωση του Διαχειριστή στην υλοποίηση του προγράμματος νησιωτικών διασυνδέσεων. «Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με την Εύβοια προσφέρει πλέον αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδότηση για όλες τις βόρειες Σποράδες. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει άμεσα την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και το τουριστικό προϊόν της περιοχής, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Συγχαρητήρια στον ΑΔΜΗΕ για την ταχεία και τεχνικά άρτια υλοποίηση του προγράμματος νησιωτικών διασυνδέσεων, οι οποίες αποτελούν κρίσιμες υποδομές για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της καθαρής ενέργειας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου καθώς και τις τοπικές αρχές για την αγαστή συνεργασία τους με τον διαχειριστή. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς η δέσμευσή μας για ηλέκτριση της διασύνδεσης Σκιάθου - Εύβοιας το καλοκαίρι του 2022, έγινε πραγματικότητα. Πετύχαμε αυτόν τον απαιτητικό στόχο χάρη στην προσήλωση των στελεχών και των συνεργατών μας και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας που "αγκάλιασε" το έργο από την πρώτη μέρα. Πλέον, η Σκιάθος και οι βόρειες Σποράδες είναι ενεργειακά ασφαλείς και απολαμβάνουν αξιόπιστη και ποιοτική ηλεκτροδότηση από την ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού οροσήμου για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ, μέσα από το οποίο συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας με ορίζοντα το 2030».

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της Σκιάθου και με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον Διαχειριστή για τη χρηματοδοτική στήριξη των μελετών αναστήλωσης στο ιστορικό κτήριο του νησιού «Μπούρτζι». «Η λειτουργία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκιάθου σηματοδοτεί μια νέα εποχή και δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας και επάρκειας στις βόρειες Σποράδες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και εξασφαλίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά του τόπου. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΑΔΜΗΕ, που μετά από αίτημα του Δήμου, ανέλαβε την χορηγική υποστήριξη της μελέτης αναστήλωσης για το εμβληματικό κτίριο στο Μπούρτζι, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και θα υλοποιηθεί από την περιφέρεια Θεσσαλίας με πόρους του ΕΣΠΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ