Ευρώπη: Αγγλία, Ιταλία, νομοσχέδιο ΗΠΑ και νομίσματα Αν. Ευρώπης στο σφυγμό των αγορών

Ευρώπη: Αγγλία, Ιταλία, νομοσχέδιο ΗΠΑ και νομίσματα Αν. Ευρώπης στο σφυγμό των αγορών

Τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι είναι δυσοίωνες, η πριν τις εκλογές κατάρρευση του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ιταλίας, μια νίκη για τον Μπάιντεν με την ψήφιση του νομοσχεδίου ορόσημο και τα πιο ευάλωτα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης, είναι τα θέματα που κυριαρχοούν με το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τότε που η χώρα βρισκόταν σε lockdown για τον κορονοϊό στις αρχές του 2021, αυξάνοντας την πίεση για δράση από τους διεκδικητές που ανταγωνίζονται για να αναλάβουν την πρωθυπουργία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για το δεύτερο τρίμηνο πιθανότατα συρρικνώθηκε 0,2%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News πριν από τα επίσημα στοιχεία που αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η ύφεση θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2024. Αυτή η προοπτική ανατρέπει την κούρσα για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον ως ηγέτη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργού. Η Λίζ Τράς και ο Ρίσι Σουνάκ, οι οποίοι διεκδικούν την ηγεσία, πέρασαν το Σαββατοκύριακο προωθώντας τις ιδέες τους για την κρίση. Ο πρώην πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε ένα πακέτο βοήθειας που θα βοηθήσει όσους επλήγησαν περισσότερο.

Ένα ιταλικό κεντρώο κόμμα εκατέλειψε τη συμμαχία του με τους Δημοκρατικούς, λίγες ημέρες αφότου συμφώνησε να ενώσει τις δυνάμεις του σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα θρίαμβο της δεξιάς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που προκλήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργο, Μάριο Ντράγκι. Το κόμμα Azione, αποχώρησε επειδή «τα κομμάτια απλά δεν ταίριαζαν μεταξύ τους», δήλωσε ο ηγέτης του, Κάρλο Καλένκα. Η κίνηση ήρθε μια μέρα αφότου οι Δημοκρατικοί έσπασαν μια άλλη συμμαχία με το Sinistra, ένα ακροαριστερό κόμμα, και το Verdi, το πράσινο κόμμα της Ιταλίας. Μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, πρώην ηγέτη των Πέντε Αστέρων, συμφώνησε να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε ένα νομοσχέδιο ορόσημο για τη φορολογία, το κλίμα και την υγειονομική πείθαλψη, επιταχύνοντας μια αποδυναμωμένη εκδοχή της εγχώριας ατζέντας του προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Τώρα πηγαίνει στη Βουλή, όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών αναμένεται να την ψηφίσει την Παρασκευή.

Το ουγγρικό φιορίνι, το πολωνικό ζλότι και η τσεχική κορώνα έχουν αναδειχθεί ως τα πιο ευάλωτα νομίσματα στην ανατολική Ευρώπη σε μια διαφαινόμενη ύφεση της ευρωζώνης, καθώς ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία συνεχίζεται. Οι έμποροι είναι πιο διστακτικοί σε αυτά τα τρία από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναπτυσσόμενων χωρών εκτός από το ρούβλι της Ρωσίας και την τουρκική λίρα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Και η Goldman Sachs, η Fidelity και η InTouch Capital Markets βλέπουν την Ανατολική Ευρώπη να υποφέρει περισσότερο από άλλες αναδυόμενες αγορές εάν το ευρώ αποδυναμωθεί. Τα τρία νομίσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα στην αμφιταλαντευόμενη ζήτηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος των 19 χωρών, η οποία αγοράζει περίπου το 60% των εξαγωγών κάθε χώρας. Από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, διαπραγματεύονται περισσότερο με το ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ξεκινήσουν θετικά την εβδομάδα, ενώ οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών για σύσφιξη της Federal Reserve. Οι συνομιλίες με στόχο τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων αναμένεται να συνεχιστούν στη Βιέννη. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τη βιομηχανική παραγωγή της Νορβηγίας. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν πώς η αστάθεια της αγοράς επηρεάζει την AIG που θα δημοσιεύσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Η Porsche, η Siemens Energy και η BioNTech έχουν επίσης προγραμματίσει να δημοσιοποιήσουν κέρδη.

Τα hedge funds φαίνεται να έχουν ένα νέο μάντρα στην αμερικανική χρηματιστηριακή και ομολογιακή αγορά και πωλούν τα πάντα. Οι καθαρές βραχυπρόθεσμες μοχλευμένες θέσεις αμοιβαίων κεφαλαίων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης e-mini του S&P 500 αυξάνονται σταθερά για επτά συνεχόμενες εβδομάδες στο μέγιστο από το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Τα αντίστοιχα πτωτικά στοιχήματα στα Treasuries, από έναν δείκτη των θέσεων μελλοντικής εκπλήρωσης που συγκεντρώνονται σε όλη την καμπύλη, έχουν αυξηθεί για πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σημειώνοντας τα περισσότερα από τον Φεβρουάριο του 2021.

Η αρνητικότητα προς τις μετοχές είναι πιθανό να οφείλεται στους αυξανόμενους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία προηγήθηκαν της ισχυρής έκθεσης για την αγορά εργασίας της Παρασκευής. Αλλά ακόμη και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει το πτωτικό κλίμα, δίνοντας αντ 'αυτού έναν επιπλέον λόγο για την πώληση μετοχών, τα αυξημένα επιτόκια πιθανότητας είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο. Για τα δημόσια ταμεία οι λόγοι είναι πιθανότατα πιο λεπτοί, καθώς μια οικονομική επιβράδυνση θα μείωνε την πίεση στο σταθερό εισόδημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ