Ευρώπη σφυγμός της αγορών: Επιτόκια στην Αγγλία, ΝΑΤΟ, OPEC+, πετρέλαιο και ο επόμενος πρωθυπουργός

Ευρώπη σφυγμός της αγορών: Επιτόκια στην Αγγλία, ΝΑΤΟ, OPEC+, πετρέλαιο και ο επόμενος πρωθυπουργός

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια, η ώθηση που παιρνει η Τράζ στην ηγεσία για την πρωθυπουργία στην Αγγλία,, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, είναι τα θέματα που καθορίζουν τη συζήτηση με το άνοιγμα των ευρωπαϊκλων αγορών. .

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται αναμένεται να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εδώ και 27 χρόνια παρά τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης. Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει επίσης να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα αντιστρέψει μέρος του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τόνωσης που διοχέτευσε στην οικονομία για περισσότερο από μια δεκαετία. Η απόφαση αναμένεται το μεσημέρι στο Λονδίνο, με τον κυβερνήτη Άντριου Μπέιλι να αναμένεται να μιλήσει στον Τύπο στις 12:30 μ.μ. τοπική ώρα. Η BOE τον Μάιο σταμάτησε να προβλέπει τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Υπάρχουν όμως αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων ότι μια τέτοια ύφεση διαφαίνεται.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τράς, ανέκαμψε από μια ενοχλητική στροφή πολιτικής για να ανακτήσει τη δυναμική στην κούρσα για να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενισχυμένη από μια νέα σημαντική υποστήριξη και ισχυρά ποσοστά δημοσκοπήσεων. Η Τράς, έλαβε την υποστήριξη του πρώην καγκελάριου και διεκδικητή της ηγεσίας Sajid Javid το βράδυ της Τετάρτης, ένα πλήγμα για τον αντίπαλό της Rishi Sunak που είχε προηγουμένως συνεργαστεί με τον Javid στο Υπουργείο Οικονομικών. Η υποστήριξη του Javid και το επιβλητικό προβάδισμα των δημοσκοπήσεων δίνουν στην Τράς, μια νέα ώθηση αφού η εκστρατεία της έκανε το πρώτο της μεγάλο λάθος αυτή την εβδομάδα, αναγκασμένη σε μια στροφή στην πολιτική για την ευθυγράμμιση των αμοιβών του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου με το περιφερειακό κόστος διαβίωσης μετά από μια οργισμένη αντίδραση από συντηρητικούς βουλευτές.

Η Γερουσία των ΗΠΑ, επικύρωσε την προσθήκη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία ήταν 95-1, ξεπερνώντας κατά πολύ την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την έγκριση των Συνθηκών. Εάν η ένταξη κερδίσει την έγκριση όλων των σημερινών μελών της συμμαχίας, η Φινλανδία θα ενταχθεί στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία ως χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία. Σε περίπτωση που ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του οργανισμού θα υπαγόρευε ότι μια ρωσική επίθεση σε οποιαδήποτε από τις δύο χώρες θα θεωρούνταν επίθεση εναντίον όλων των κρατών μελών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα πεπεισμένος ότι η επίσκεψή του είχε δώσει μια υπόσχεση για πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά την Τετάρτη, ο OPEC+ ανακοίνωσε μια μηδαμινή αύξηση της προσφοράς και σηματοδότησε ότι οι δυνατότητες του να βοηθήσει είναι περιορισμένες. Τα περαιτέρω βήματα από τους Σαουδάραβες για την παραγωγή πετρελαίου που είχε προβλέψει ο Λευκός Οίκος μετά το συμφιλιωτικό χτύπημα γροθιάς του Μπάιντεν με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποδείχθηκαν κενά περιεχομένου μετά την ανακοίνωση για μια από τις μικρότερες αυξήσεις στην ιστορία έξι δεκαετιών του ΟΠΕΚ, 100.000 βαρέλια την ημέρα επιπλέον τον Σεπτέμβριο από την ομάδα και τους συμμάχους της. Μόλις στο 1/1000 της παγκόσμιας ζήτησης, προσφέρει μικρή ανάπαυλα για τους καταναλωτές που υποφέρουν από την πληθωριστική συμπίεση των τιμών του πετρελαίου και ελάχιστη ανταμοιβή για τις προσπάθειες του προέδρου.

Για έναν οργανισμό που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται να στματήσει τις προβλέψεις για το μέλλον, οι αξιωματούχοι της Fed σίγουρα έχουν κάνει πολλές δηλώσεις αυτή την εβδομάδα. Η πτώση της απόδοσης του επιτοκίου αναφοράς του Δημοσίου προς το 2,5% φαίνεται να ήταν το έναυσμα, πυροδοτώντας μια βιασύνη στα μικρόφωνα από μια σειρά υπευθύνων χάραξης πολιτικής που ενίσχυσαν την hawkish ρητορική μήπως και ξεχάσουμε τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της Fed Bank St. Louis, James Bullard, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής «εμπροσθοβαρούς» μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ οι ομόλογοί του στο Ρίτσμοντ και τη Μινεάπολη, Barkin και Kashkari, σημείωσαν τη σημασία της αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο ,Μαίρη Ντέιλι, ενέκρινε μια αύξηση μισής μονάδας τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν απέκλεισε μια κίνηση 75 μονάδων βάσης. Αυτό το κλίμα έχει ωθήσει τις αποδόσεις ξανά προς τα πάνω και οι πιθανότητες για αύξηση του επιτοκίου κατά τρία τέταρτα τον επόμενο μήνα έχουν αυξηθεί. Ωστόσο, οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα επιστρέψει στην πολιτική χαλάρωσης το επόμενο έτος με δύο έως τρεις μειώσεις επιτοκίων να εξακολουθούν να τιμολογούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ