Ασία ο σφυγμός της αγοράς: H Κίνα, η FED και η αναταραχή στη Νότια Ασία

Ασία ο σφυγμός της αγοράς: H Κίνα, η FED και η αναταραχή στη Νότια Ασία

Το ταξίδι της Πελόσι στην Ταϊβάν, η απότομη προσγείωση της Κίνας στην πραγματικότητα, η επιμονή της FED στην αύξηση των επιτοκίων και η οικονομική  αναταραχή στη Νότια Ασία απασχολουν τις Ασιατικές Αγορές.

Μέσα σε περίπου 24 ώρες, Κινέζοι αξιωματούχοι και η μηχανή προπαγάνδας του Πεκίνου, πέρασαν από την προειδοποίηση για μια «πυριτιδαποθήκη» στην έκκληση για υπομονή, καθώς το Πεκίνο αγωνιζόταν να αρθρώσει μια συνεκτική απάντηση στο ταξίδι ορόσημο της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Η Πρόεδρος της Βουλής αντιμετώπισε τις απειλές του Πεκίνου και έδωσε στον Σι Τζινπίνγκ ένα έλεγχο πραγματικότητας. Πίσω στις ΗΠΑ, το ταξίδι της Πελόσι άφησε το Λευκό Οίκο να βουρκώνει πίσω από κλειστές πόρτες, με τις προσπάθειες των ανώτερων αξιωματούχων να την πείσουν να καθυστερήσει το ταξίδι να πέφτουν στο κενό, οδηγώντας σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. Όλα τα βλέμματα τώρα θα είναι στραμμένα στην αντίδραση της Κίνας στο μέλλον, αφού ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός υποσχέθηκε πυραυλικές δοκιμές και προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις θορυβούν τη Νότια Ασία αυτό το καλοκαίρι, κάνοντας ανατριχιαστικές συγκρίσεις με την αναταραχή που κατέκλυσε τους γείτονες στα ανατολικά πριν από ένα τέταρτο του αιώνα σε αυτό που έγινε γνωστό ως Ασιατική Χρηματοπιστωτική Κρίση. Το Πακιστάν αγωνίζεται για ένα πακέτο διάσωσης για να αποτρέψει την αθέτηση του χρέους, το Μπαγκλαντές έχει ζητήσει προληπτικό δάνειο από το ΔΝΤ και η Σρι Λάνκα έχει αθετήσει το δημόσιο χρέος της και η κυβέρνησή της έχει καταρρεύσει. Ακόμη και η Ινδία έχει δει τη ρουπία να βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς το εμπορικό της έλλειμμα εκτοξεύεται. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να δούμε μια επανάληψη της κρίσης του 1997;

Οι ηγέτες της Federal Reserve δεσμεύτηκαν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει έναν επιθετικό αγώνα για μειώσει τον ρυθμό του πληθωρισμού των ΗΠΑ που βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, ακόμη και αν τα υψηλότερα επιτόκια προκαλέσουν τον κίνδυνο ύφεσης. Οι πρόεδροι της Fed μιλώντας αυτή την εβδομάδα τόνισαν ότι ο πληθωρισμός σε υψηλό 40 ετών δεν έχει ακόμη επιβραδυνθεί και απώθησαν την αντίληψη ότι η κεντρική τράπεζα περιστρέφεται σε μια λιγότερο επιθετική φάση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη εβδομάδα επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3,4% στο τέλος του έτους και στο 3,8% το 2023.

Οι ασιατικές μετοχές είναι σε πορεία ανόδου (η κινεζική Alibaba Group Holding Ltd οδήγησε την κούρσα ανόδου) μετά το χθεσινό ράλι στις ΗΠΑ, που προκλήθηκε από τα κέρδη και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, ενώ τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve ώθησαν προς τα πάνω τις αποδόσεις του Treasury μικρότερης διάρκειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σκαρφάλωσαν για την Ιαπωνία, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ στο slipstream ενός τεχνολογικού άλματος της Wall Street που κατέθεσε τον S&P 500 κοντά σε υψηλό δύο μηνών. Οι επενδυτές ζεστάθηκαν με τα κέρδη από τη Moderna και την PayPal, καθώς και την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ενώ ο εκνευρισμός για την επίσκεψη της Πελόσι στην Ταϊβάν εξασθένησε.

Σε μια χώρα που ανέχεται μόνο τη διαφωνία σε μικρές δόσεις και βασίζεται στην ιδιοκτησία ως κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης ένα μποϊκοτάζ ενυπόθηκων δανείων από εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους της μεσαίας τάξης έχει γίνει μια πυρκαγιά πέντε συναγερμών για τις αρχές. Το Big Take εξετάζει πώς μια επιστολή 590 λέξεων που γράφτηκε από θυμωμένους αγοραστές ενός μισοχτισμένου έργου ιδιοκτησίας έγινε γρήγορα πρότυπο για διαδηλώσεις από το Πεκίνο έως τη Σαγκάη, προκαλώντας αναταραχές στις αγορές για να γίνει μια από τις πιο αποτελεσματικές διαμαρτυρίες που έχει βιώσει η Κίνα.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και ότι είναι επίσης σίγουροι ότι αυτό δεν θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση. Οι αγορές ομολόγων σέβονται αρκετά τη Fed στο πρώτο μέρος. Αλλά πιστεύουν όλο και πιο πολύ ότι έρχεται μια διαρκής συρρίκνωση της παραγωγής, τουλάχιστον αν κοιτάξετε τα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων που θεωρούνται ευρέως ως οι βασικοί προάγγελοι της ύφεσης. Η απόδοση των διετών Treasuries είναι πάνω από την απόδοση του 10ετούς κατά το μεγαλύτερο από το 2000.

Ενώ ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει απωθήσει την αξία αυτού του μέτρου ως προειδοποίηση, οι τελευταίες τρεις αναστροφές του ήρθαν πριν από τις τελευταίες τρεις υφέσεις. Τις ανατροπές ακολούθησαν επίσης, οι μειώσεις των μετοχών. Οι επενδυτές μετοχών, ωστόσο, φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τη Fed παρά τα καμπανάκια συναγερμού της αγοράς ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ