Ευρώπη οσφυμός των αγορών: Πελόσι, Τράς, FED και παραδόσεις αγαθων

Ευρώπη οσφυμός των αγορών: Πελόσι, Τράς, FED και παραδόσεις αγαθων

Η επίσκεψη της Πελόσι στην Ταϊβάν προκαλεί την οργή της Κίνας, η Fed δεν κάνει πίσω προς το παρόν, η Τράς, παίρνει ώθηση στην εκστρατεία για την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας και οι παραδόσεις αγαθών της Ευρώπης μπορεί να αντιμετωπίχουνένα εμπόδιο. Αυτά είναι ταβ θέματα που κυριαρχούν με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ταϊπέι παρά τις νέες απειλές για στρατιωτική δράση από το Πεκίνο. Η Πελόσι έκανε τα σχόλιά της, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ηγέτιδα της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος του εδάφους της, ανακοίνωσε τα πιο προκλητικά στρατιωτικά γυμνάσια εδώ και δεκαετίες σε όλο το νησί μετά την επίσκεψη της Πελόσι, η οποία κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια κρίση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η Κίνα σταμάτησε επίσης ορισμένες εμπορικές συναλλαγές με την Ταϊβάν σε αντίποινα και προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ασία να αποφεύγουν να πετούν σε περιοχές γύρω από το νησί.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ουσιαστικά αντέδρασαν σε ένα αφήγημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οραματίζονται μια στροφή μακριά από τη σύσφιξη εν μέσω ενδείξεων για στροφή στην οικονομία. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα ήταν εντελώς ενωμένη για να μειώσει τον πληθωρισμό, ενώ η Loretta Mester του Κλίβελαντ, δήλωσε ότι θέλει να δει «πολύ αδιάσειστες αποδείξεις» ότι οι αυξήσεις των τιμών από μήνα σε μήνα μετριάζονται. Τα σχόλιά τους, μαζί με εκείνα δύο άλλων προέδρων περιφερειακών τραπεζών, βοήθησαν να πυροδοτηθεί μια αύξηση των αποδόσεων του Δημοσίου, καθώς οι traders επανεξέτασαν πόσο περισσότερο η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια και αν θα μπορούσε να κινηθεί για να τα μειώσει στις αρχές του 2023.

Η Λιζ Τράς, διεύρυνε το προβάδισμά της, έναντι της αντιπάλου της Ρίσι Σουνάκ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι είναι σε καλό δρόμο για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Η υπουργός Εξωτερικών είναι 34 μονάδες μπροστά από την αντίπαλό της, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Τρίτης στο YouGov για τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος για την εφημερίδα Times. Αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το προβάδισμα 18 μονάδων που απολάμβανε στην τελευταία έρευνα πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες. Η ανάπτυξη είναι μια έγκαιρη ώθηση για την εκστρατεία της Τράς, η οποία την Τρίτη υπέστη την πιο δύσκολη ημέρα του διαγωνισμού μετά από μια ενοχλητική στροφή σε ένα σχέδιο για την ευθυγράμμιση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, με το περιφερειακό κόστος ζωής, επικαλούμενη μια «εσκεμμένη διαστρέβλωση» του σχεδίου.

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο πρόκειται να πέσει επικίνδυνα κοντά στο σημείο στο οποίο θα έκλειινε ουσιαστικά, θέτοντας σε κίνδυνο το εμπόριο τεράστιων ποσοτήτων αγαθών, καθώς η ήπειρος επιδιώκει να αποτρέψει μια οικονομική κρίση. Ο ποταμός στο Kaub της Γερμανίας, ένα βασικό σημείο για την αποστολή εμπορευμάτων, πρόκειται να πέσει στα 47 εκατοστά μέχρι το Σαββατοκύριακο, τοποθετώντας τον σε απόσταση 7 εκατοστών από το να είναι σχεδόν αδιάβατος. Αυτό θα σταματούσε τη ροή των πάντων, από καύσιμα έως χημικά, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν την ενεργειακή κρίση από το να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών κινήθηκαν χαμηλότερα και οι ασιατικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει για να αποφασίσει σχετικά με τα σχέδια παραγωγής αργού για τον Σεπτέμβριο. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας και τον πληθωρισμό της Ελβετίας. Η CVS, η Booking, η Siemens Healthineers και η BMW είναι μεταξύ των εταιρειών που πρόκειται να αναφέρουν κέρδη.

Μπορεί να είναι μια κινεζική σύμβαση, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μια πιο μακροπρόθεσμη άποψη για τον αντίκτυπο του ταξιδιού της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, όπου οι κυματισμοί μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να διασχίσουν τις αγορές. Από την επιταχυνόμενη αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έως τη νέα διαταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι επιπτώσεις είναι πιο αργές, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι ανακοινωθείσες στρατιωτικές ασκήσεις δεν θα κλιμακωθούν.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Haven έσπευσαν εν μία νυκτί καθώς οι ανησυχίες για το επίπεδο της στρατιωτικής αντίδρασης από την Κίνα διαλύθηκαν και τα Treasuries ξεπούλησαν σε γερακίσια σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve. Το γιεν είδε μια απότομη ανάκαμψη, βυθίζοντας περισσότερο από 1% μετά την ισχυρότερη τετραήμερη πορεία του από το 2020. Αλλά πέρα από τον στρατό, η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ορισμένα οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής διαφόρων εξαγωγών προς την Ταϊβάν, κάτι που δημιουργεί προηγούμενο. Και το απότομο selloff στα Treasuries εν μία νυκτ, αποδίδεται μόνο στις παρατηρήσεις της Fed και ξεκίνησε τουλάχιστον μια συζήτηση για το αν η Κίνα θα μπορούσε να οπλίσει τις τεράστιες συμμετοχές της σε αμερικανικά ομόλογα. Τουλάχιστον, η αβεβαιότητα θα αυξήσει την αστάθεια που οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται σχεδόν προορισμένες να βιώσουν για το υπόλοιπο του έτους. Αλλά υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος ενός βαθύτερου σχίσματος στην οικονομική σχέση ΗΠΑ-Κίνας, το οποίο θα είχε βαθύτερες συνέπειες για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων και τις αγορές παντού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ