Πως η Λιθουανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαλλάχθηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο

Πως η Λιθουανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαλλάχθηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Λιθουανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διακόπτει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου εξαιτίας της απόφασης της Ρωσίας να εισβάλλει στην Ουκρανία.

Η Λιθουανία επί του παρόντος παίρνει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Σύμφωνα με το Politico, δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι o τρόπος με τον οποίο η χώρα της Βαλτικής αξιοποίησε έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου για να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλες χώρες.

Η προετοιμασία, ωστόσο, για αυτό το βήμα είχε ουσιαστικά ξεκινήσει πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, ενώ ήδη από το 2014 λειτουργεί στις λιθουανικές ακτές της Βαλτικής και ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU Independence.

«Πριν από χρόνια, η χώρα μου πήρε αποφάσεις που σήμερα μας επιτρέπουν να διαρρήξουμε κατά τρόπο ανώδυνο για εμάς τους ενεργειακούς δεσμούς μας με τον επιτιθέμενο. Αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, τότε μπορεί να το κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης απεξάρτησης, το Βίλνιους έχει κάνει γνωστό πως πρόκειται να διακόψει και τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αν και αξίζει να σημειωθεί πως παραμένει συνδεδεμένο με το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο λιθουανικός πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU Independence «θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χρήσιμο παράδειγμα» για εκείνες τις χώρες που θέλουν απομακρυνθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνει σε δημοσίευμά του το ευρωπαϊκό Politico, υπογραμμίζοντας τα «θετικά» των συστημάτων FSRU που είναι: το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 1 με 3 χρόνια) μέσα στο οποίο εκείνα μπορούν να κατασκευαστούν, οι ευκολίες που παρουσιάζουν ως πρότζεκτ (καθώς απαιτούν λιγότερες άδειες σε σύγκριση με άλλα έργα) αλλά και οι ευκολίες στη μετακίνησή τους από ένα μέρος σε άλλο.

Αναλυτές υποστηρίζουν, ωστόσο, πως έργα τύπου FSRU ταιριάζουν περισσότερο σε μικρές χώρες όπως είναι η Λιθουανία η οποία καταναλώνει 2 με 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Αντιθέτως, χώρες όπως η Γερμανία, που χρειάζονται περί τα 90 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να εντάξουν όχι έναν αλλά περισσότερους σταθμούς FSRU στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει και άλλα πρότζεκτ.

Η Ιταλία, η Ολλανδία και η Εσθονία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έργα FSRU, ενώ και η Γερμανία από την πλευρά της σχεδιάζει τρεις τέτοιους σταθμούς που θα μπορούσαν να δίνουν περί τα 27 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Πηγή: skai.gr, μέσω Politico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ