Η ΕΚΤ επιταχύνει την έξοδο από τις αγορές ομολόγων - Στήριξη στην Ελλάδα όσο χρειαστεί

Η ΕΚΤ επιταχύνει την έξοδο από τις αγορές ομολόγων - Στήριξη στην Ελλάδα όσο χρειαστεί

Η ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή της να στηρίξει για την Ελλάδα για όσο χρειαστεί, παρά την απόφαση της να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πιο νωρίς από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε την Πέμπτη να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, παραμένοντας επιφυλακτική καθώς αξιολογεί τις οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο αιφνιδίασε με την απόφασή της να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πιο νωρίς από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Επανέλαβε πάντως τη δέσμευσή της να στηρίξει για την Ελλάδα για όσο χρειαστεί.

«Εάν τα στοιχεία υποστηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα εξασθενήσουν ακόμη και μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε η τράπεζα, αναφερόμενη στην πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Οι μηνιαίες καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα διαμορφωθούν σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ (44,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Απρίλιο, 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάιο και 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο.

Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας παραμένει στο 0%, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης βρίσκεται στο 0,25% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων διατηρήθηκε στο -0,5%.

Το ευρώ διαπραγματευόταν γύρω στα 1,1103 δολάρια λίγο μετά την απόφαση, σημειώνοντας αύξηση 0,25% για τη συνεδρίαση. Το κοινό νόμισμα σημείωσε άνοδο 1,6% την Τετάρτη για να σημειώσει το πιο απότομο ημερήσιο άλμα εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.

Η ΕΚΤ περιέγραψε τη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία ως «ορόσημο για την Ευρώπη», ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να «λάβει ό,τι μέτρο χρειάζεται» για να επιδιώξει τη σταθερότητα των τιμών και να διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Παράλληλα επανέλαβε την ειδική πρόβλεψη για στήριξη της Ελλάδας: «Αυτό θα μπορούσε να συμπεριλάβει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διάχυση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας έρχεται ακριβώς δύο εβδομάδες αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Η σύγκρουση έχει συγκλονίσει την παγκόσμια οικονομία και έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τους δυτικούς συμμάχους να επιβάλλουν ένα μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων έχουν εκτοξευθεί καθώς το Κρεμλίνο εντείνει την επίθεση του στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των οικονομολόγων ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα σοκ στασιμοπληθωρισμού. Αυτό αναφέρεται στον συνδυασμό της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ