Σ. Λαζαρίδης : Η Ελλάδα στους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης

Σ. Λαζαρίδης : Η Ελλάδα στους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι κλάδοι οι οποίοι συγκεντρώνουν το υψηλότερο ενδιαφέρον των ξένων, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδης είναι η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, το real estate, η ενέργεια, τα τρόφιμα – ποτά και οι τράπεζες.

 

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι από τους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 διαβεβαιώνοντας ότι οι επενδυτές ήδη γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας,.
«Οι βασικές επιδράσεις και οι δυνητικές προοπτικές του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης -όχι μόνο σε όρους κεφαλαίων αλλά και σε όρους προετοιμασίας και διαχείρισης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- εξηγούν το εν εξελίξει ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική κεφαλαιαγορά» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι κλάδοι οι οποίοι συγκεντρώνουν το υψηλότερο ενδιαφέρον των ξένων, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδης είναι η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, το real estate, ηενέργεια, τα τρόφιμα – ποτά και οι τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 12% από τις αρχές του 2021, ενώ η σωρευτική άνοδος από τον Μάρτιο του 2020, όταν και η χώρα εισήλθε σε καθεστώς lockdown, προσεγγίζει το 63%.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει έως και 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων μεγάλο μέρος των πόρων θα κατευθυνθεί σε «πράσινα» projects, αλλά και σε παρεμβάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάρτιση και την κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χ.Α., οι επενδυτές αυτή την στιγμή εστιάζουν κυρίως στις ενεργειακές εταιρείες, δεδομένου του momentum το οποίο ενεργοποιείται με βάση την εισρροή των ευρωπαϊκών πόρων

Ο κ. Λαζαρίδης προανήγγειλε τη κατάρτιση ενός νέου δείκτη, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως αυτές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Στόχος είναι να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίζουν επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές στα εν λόγω πεδία.
«Η συμμετοχή στον δείκτη θα βασίζεται στην “ευαισθησία” των εταιρειών να παρέχουν πληροφορίες στην επενδυτική κοινότητα για τις δραστηριότερες ESG» κατέληξε, εκτιμώντας ότι ο δείκτης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2021.
Τα κέρδη του δείκτη συγκρίνονται με αυτά των μεγάλων αγορών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ