Παραδοχές λάθους από το ΔΝΤ στον σχεδιασμό προγραμμάτων διάσωσης

Τι σημαίνει το "mea culpa" του Ταμείου για το μέλλον και πώς ο χρόνος λειτούργησε σε βάρος της Ελλάδας

Παραδοχές λάθους από το ΔΝΤ στον σχεδιασμό προγραμμάτων διάσωσης

Η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την περίοδο 2011-2012 λειτούργησε ως σωσίβιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του όπου παραδέχεται λάθη και αστοχίες στα προγράμματα που έχει εφαρμόσει ανά τον κόσμο.

Η καθυστέρηση στην περίπτωση της Ελλάδας υπονόμευσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αποτελεσματικότητα του PSI, του κουρέματος δηλαδή που πραγματοποιήθηκε το 2012.

Το ΔΝΤ παραδέχεται επίσης πως υπήρξαν υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του χρέους και παρατηρεί πως ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων άρχισε να υποχωρεί προς το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, δεν συνέβη το ίδιο στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ταμείο σχολιάζει επίσης πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία και Ουκρανία καθυστέρησε την εφαρμογή στρατηγικών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στις προτάσεις του που αφορούν στον σχεδιασμό μελλοντικών προγραμμάτων, η διοίκηση του Ταμείου προτείνει ανάμεσα σε άλλα την εφαρμογή μεγαλύτερου ρεαλισμού για την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, ενώ το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης σε χρόνο εμπλοκής για την υποστήριξη μεταρρυθμιστικών ενεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ