Πρόστιμο στη ΓΓΠΣ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πρόστιμο στη ΓΓΠΣ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβάλει το 2013 η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων.

Το πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, ήταν το μεγαλύτερο που μπορούσε να επιβάλει η ΑΑΔΕ για τη συγκεκριμένη παράβαση.Τρία χρόνια μετά, το 2016 και μετά από νέο έλεγχο η ΑΑΔΕ απεφάνθη πως η ΓΓΠΣ έχει συμμορφωθεί με τις συστάσεις της απόφασης του 2013, βάσει της οποίας είχε επιβληθεί και η κύρωση.

Όπως αναφέρει το dikastiko.gr, η διαρροή διαπιστώθηκε μεν το 2013 όμως εκτιμάται ότι συνέβαινε για τουλάχιστον 12 χρόνια. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η ΑΑΔΕ διενήργησε έλεγχο σε ιδιωτική εταιρεία όπου διαπίστωσε πως είχαν περιέλθει στην κατοχή της προσωπικά στοιχεία φορολογουμένων όπως πληροφορίες από τα έντυπα Ε1 και Ε9, καθώς και πληροφορίες για τα οχήματα που είχαν στην κατοχή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση της απόφασης, όμως το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απεφάνθη πως η απόφαση της ΑΑΔΕ ήταν επαρκώς αιτιολογημένη και δεν παραβίαζε την αρχή της αναλογικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ