Μετά το «Grexit» σειρά έχει το... «Grimbo»

Μετά το «Grexit» σειρά έχει το... «Grimbo»
Από σήμερα στο «λεξικό της ελληνικής κρίσης» εμφανίστηκε μετά το Grexit και το Graccident ένας επιπλέον όρος: το Grimbo.

Όπως γράφει το Bloomberg, τρία χρόνια αφότου ο οικονομολόγος της Citigroup Inc. Ebrahim Rahbari εισήγαγε τον όρο «Grexit» στο παγκόσμιο λεξικό της κρίσης, προσδιορίζοντας μάλιστα τις πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο 50% για το 2012 και στο 90% για το 2014, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη.

Αν και η χρήση του όρου είχε περιοριστεί με τα χρόνια, φέτος το «Grexit» επανήλθε δυναμικά στα διεθνή δημοσιεύματα, καθώς η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της αυξάνεται και τα ταμεία της χώρας κινδυνεύουν να αδειάσουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Rahbari αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις του στην λεξιπλασία και επινόησε έναν νέο όρο για να περιγράψει την παρούσα κατάσταση αβεβαιότητας στη χώρα.

Ο νέος όρος «Grimbo» - σύντμηση των λέξεων Greece και Limbo (αβεβαιότητα) - περιγράφει σύμφωνα με τον Rahbari «τα γκρίζα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δεν λαμβάνει άλλα χρήματα από τους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα».

Κατά τον αναλυτή της Citi, αυτά τα σενάρια είναι κυρίως δύο. Στο πρώτο, επιτυγχάνεται συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης, αλλά μόνο μετά από την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και αθέτησης πληρωμών.

Το Grimbo θα μπορούσε, επίσης, να συμβεί εάν δεν υπάρξει μια νέα ενίσχυση προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κηρύξει πτώχευση, να εισάγει ελέγχους κεφαλαίου, να εκδοθούν IOUs, αλλά η Ελλάδα να συνεχίσει να εξαρτάται από το ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ