Telegraph: Η συμφωνία με τους Ρώσους δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Telegraph: Η συμφωνία με τους Ρώσους δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα
Την άποψη ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρωσία για τον ελληνικό αγωγό δεν θα προσφέρει ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα οφέλη στη χώρας μας εκφράζει η βρετανική Telegraph ενώ παράλληλα αναρωτιέται μήπως η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια "συμφωνία με τον διάβολο", όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Telegraph, η γενναιόδωρη προσφορά του Πούτιν δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς πως πριν από ελάχιστο διάστημα υποδέχθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα τον Αλέξη Τσίπρα και αμφότεροι χαιρέτισαν την κατασκευή του «Turkish Stream».

Παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν από τη ρωσική πλευρά, περί άμεσης χρηματοδότησης της Ελλάδας, πριν καν κατασκευαστεί το έργο, η αγγλική εφημερίδα επικαλείται ελληνικές πηγές που δήλωναν με επίταση ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα.

Η εφημερίδα θυμίζει τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας λέγοντας πως «ακόμη δεν γνωρίζουμε τις δυνάμεις μας» και εξαπέλυσε επιθέσεις στις «νεο-αποικιακές δυνάμεις» της Ευρώπης», εννοώντας τους εταίρους της Ελλάδα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ που «θέλουν να διασύρουν και να ταπεινώσουν την κυβέρνηση μας και να μας εκβιάσουν να εφαρμόσουμε μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη».

Επίσης σημειώνει πως για την Ελλάδα που αναζητεί και το τελευταίο ευρώ, η συμφωνία για τον τουρκικό αγωγό, ειδικά αν συνδεθεί με κάποια προκαταβολή, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τη χώρα και συνάμα να μετατρέψουν τη Ρωσία σε από μηχανής Θεό. Ωστόσο, διερωτάται το άρθρο αν αυτά τα χρήματα, ακόμη και αν δοθούν τώρα στην Ελλάδα, θα καταφέρουν να κλείσουν τις «μαύρες» τρύπες.

Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Όχι.

«Μια πιθανή προκαταβολή πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ θα συμβάλει σίγουρα στην άμβλυνση των άμεσων οικονομικών πιέσεων που υφίσταται η αριστερή κυβέρνησης της Ελλάδας, καθώς έχει να λάβει χρήματα από τους πιστωτές της, από τον προηγούμενο Αύγουστο. Κάτω από αυτό το βάρος, η κυβέρνηση κάνει επιδρομές θα συνταξιοδοτικά ταμεία και σε αποθεματικά άλλων κρατικών φορέων για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ωστόσο, ακόμη και αν φτάσουν τα ρωσικά χρήματα την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Επί της ουσίας, τα μετρητά του Κρεμλίνου θα βοηθήσουν να καλυφθούν οι λογαριασμοί του Μαΐου (μισθοί και συντάξεις) και να πληρωθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ», αναφέρει το άρθρο.

Όσο για το μετά, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί, εκ νέου, στην τωρινή κατάσταση από τη στιγμή που δεν έχει λαμβάνειν χρήματα από τους δανειστές και τον Ιούνιο θα τρέχει μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ. Άρα, μόνο μια συμφωνία μέχρι τις 11 Μαΐου θα καταφέρει να «ξεκλειδώσει» τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ελλάδα και να την βοηθήσουν να ξεπεράσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολοι μήνες.

Το Bruegel έχει υπολογίσει ότι η χώρα μας θα λαμβάνει 380 ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης του αγωγού, ενώ θα έχει έκπτωση 10% (100 εκατ. ευρώ) στον ετήσιο ενεργειακό λογαριασμό της.

Συνολικά, με τους τόκους, το κέρδος ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ, ένα ποσό που δεν συγκρίνεται ούτε κατά διάνοια με τα 164,5 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης το 2012.

Όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, το project θα της περιόριζε κατά μόλις 0,5% αναφέρει το think tank.

"Εν κατακλείδι, η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη να κλείσει τη μαύρη τρύπα της Ελλάδας. Το "καρότο" που προσφέρει το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ανταγωνιστεί τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, κι οχι να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τον κ. Τσίπρα" καταλήγει το άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ